Home

Achtergrond

Bunge verrast beleggers

Het aandeel Bunge vloog woensdag omhoog nadat het bedrijf beter dan verwachte kwartaalresultaten bekendmaakte.

Daar kwam nog de voorspelling bij dat het Amerikaanse agriconcern volgend jaar terugkeert naar zijn ‘historische’ winstgevendheid. Topman Soren Schroder toonde zich bovendien ver van bezorgd over het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump, die volgens critici met importheffingen het handelsverkeer flink kan verstoren.

Bunge profiteerde al in het vierde kwartaal van een grote oogst in Zuid-Amerika en stijgende suikerprijzen. De grote oogst in Zuid-Amerika zet lokaal prijzen voor soja en mais onder druk. Het maakt dat de verwerking van mais en soja in Brazilië voor Bunge weer marge oplevert. De winst steeg in het vierde kwartaal met 39% tot $ 1,70 per aandeel. Dat was 13 dollarcent meer dan analisten die Reuters peilden hadden gedacht. De omzet steeg 8,6%.

Het sterke kwartaal kon niet voorkomen dat de resultaten over het hele jaar nog ongeveer hetzelfde uitkomen als het zwakke jaar 2015. Maar beleggers lieten het aandeel in New York de ochtend na de kwartaalcijferregen 8% stijgen tot bijna $ 74. De dag erna steeg het aandeel boven $ 75 uit. Niet slecht voor een aandeel dat niet zo lang geleden nog door de grillen van de agrarische grondstoffenmarkt naar een bodem van $ 46 werd gedrukt.

Tegelijk zitten de meeste analisten met hun koersdoel voor de komende twaalf maanden maar marginaal boven de huidige koers. Dat kan veranderen als de komende weken de cijfers worden verwerkt in nieuwe analyses.

Hoge melkprijs raakt Danone

Het aandeel Danone kwam deze week juist wat onder druk te staan. De Franse voedingsgigant heeft last van stijgende melkprijzen. Het grootste deel van de omzet van Danone wordt bepaald door zuivelgerelateerde producten, zoals Actimel en Activia. Het bedrijf kalmeerde beleggers enigszins door een omvangrijk kostenbesparingsprogramma af te kondigen. In 2020 wil het bedrijf structureel € 1 miljard lagere kosten maken.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.