Home

Achtergrond

Angst voor Trump zet beurskoersen onder druk

Van de 25 bedrijven op de Boerderij Index, wonnen slechts 3 bedrijven terrein ten opzichte van een week eerder.

Het beursoptimisme is afgenomen nu de Amerikaanse president Donald Trump zijn verkiezingsbeloftes daadwerkelijk lijkt uit te voeren. De angst is dat de VS niet alleen de grensmuur tussen de VS en Mexico gaat uitbouwen en asielzoekers uit bepaalde moslimlanden gaat tegenhouden, maar ook kiest voor ouderwets protectionisme.

Brasil Foods verliest 7% aan waarde

Het aandeel Brasil Foods verloor ruim 7% aan waarde ten opzichte van een week eerder. Eerder steeg het aandeel even flink in waarde, dus wellicht pakten beleggers hun winst. De Braziliaanse vleesreus maakte deze week alleen bekend voor omgerekend €296 miljoen sojameel te kopen van Bunge en voor €15 miljoen medicijnen te kopen van Adisseo, maar daar schrikken aandeelhouders van een grote vleesintegratie normaal niet van.

JBS zeldzame winnaar

Een zeldzame winnaar op de beurs was Brasil Foods-aartsrivaal JBS. Het bedrijf zette een volgende stap richting de beursgang van zijn internationale activiteiten. Het bedrijf uit São Paulo kondigde het aanstellen van enkele prominente onafhankelijke bestuurders aan, waarvan de Amerikaanse politicus Jon Boehner nog het meest in het oog springt. Boehner zat van 1991 tot en met 2015 in het Huis van Afgevaardigden en was ook voorzitter van het Huis.

Wellicht nog belangrijker voor beleggers: Fitch, dat bedrijven op kredietwaardigheid beoordeelt, maakte optimistische verwachtingen voor JBS bekend. De schuld zal ten opzichte van het bedrijfsresultaat met een kwart afnemen en de winstmarges worden breder. Opstekers dus voor een bedrijf dat al lange tijd wordt geplaagd door berichten over een enorm corruptieschandaal waarbij de eigenaarsfamilie Batista betrokken zou zijn.

Forfarmers ziet koers stijgen

Een andere zeldzame winnaar was veevoerfabrikant ForFarmers. Het aandeel van de Nederlandse onderneming stijgt sinds de Belgische KBC Securities aankondigde het bedrijf te volgen en een koersdoel bekendmaakte van €8,30. Momenteel zweeft het aandeel net onder een waarde van €7. Op 14 maart publiceert ForFarmers de jaarcijfers en moet duidelijk worden waar het bedrijf bijna een jaar na de beursgang staat.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.