Home

Achtergrond

Alle vasteprijscontracten aardappelen omhoog

Aviko Potato, Farm Frites en LambWeston / Meijer (LW/M) verhogen allemaal de basisprijs voor contractaardappelen.

De aardappelmarkt heeft dit jaar te maken gehad met een matig groeiseizoen. Kwaliteitsproblemen en een trage start van de rooiperiode zijn bepalend voor de huidige hoge aardappelprijs.

De verwerkende industrie ving tijdens en direct na de oogst het lagere aanbod op door meer aardappelen uit het buitenland te halen. Toch blijft dit seizoen sprake van enige krapte, wat zoals gebruikelijk doorwerkt in de contracten van het volgende seizoen. Al helemaal nu in Nederland en vooral in België de verwerkingscapaciteit zo uitbreidt. De algemene trend dit jaar is dat telers kunnen kiezen uit meer verschillende contractvormen, tot nieuwe pools aan toe.

Basisprijzen bijna gelijk

De verschillen in de basisprijs tussen de fabrieken zijn het grootst in de af-landperiode en aan het eind van het bewaarseizoen. In week 28 betaalt Aviko de hoogste basisprijs voor zowel Innovator als Fontane. Aviko betaalt daarentegen geen toeslag voor mechanische koeling.

Alle verwerkers bieden meerjarencontracten aan. Bij Aviko en Farm Frites ontvangt de teler een bonus van € 2,50 per ton op een twee- of driejarig contract.

Beschikbaarheid pootgoed

De beperkte beschikbaarheid van pootgoed houdt de verwerkers dit jaar bezig. Farm Frites, LW/M en McCain hebben allemaal de pootgoedprijs voor contract 2017 verhoogd. Aviko houdt de pootgoedprijs voor alle grote rassen gelijk aan vorig jaar. Pootgoed voor de kleinere rassen, die onder een eenjarig contract zijn ingekocht, wordt wel duurder.

Lees meer in Boerderij Akkerbouw

Of registreer je om te kunnen reageren.