Home

Achtergrond

Toename schalieolieproductie in 2018 verwacht

De olieprijzen zijn de laatste dagen verder gestegen. De prijs voor een vat West Texas Intermediate liep op tot boven de $ 58.

Brent-olie blijft zit al een tijd boven de $ 65. De blijvend hoge Brent-notering worden ingegeven door de productieonderbreking als gevolg van de problemen bij een grote oliepijplijn – de Forties-pijpleiding – in de Noordzee. Dit zal volgens Perry voorlopig een bodem leggen onder de prijs voor Brent-olie.

Voorraden VS gekrompen

De Energy Information Administration (EIA) liet woensdag weten dat de Amerikaanse handelsvoorraden ruwe olie vorige week met 6,5 miljoen vaten zijn teruggelopen. Daarmee is de daling aanzienlijk forser dan de 3,2 miljoen vaten die was voorspeld, volgens analisten. In eerste instantie leidde dit nieuws tot een daling in de olieprijs in reactie op de cijfers, maar vervolgens liep de prijs weer op.

Prijs zal dalen

Toch is de verwachting dat er een prijscorrectie naar beneden zal komen. Volgens een analist van de Zwitserse bank UBS kan de aandacht op de oliemarkt binnenkort weer verschuiven naar de aanhoudende stijging van Amerikaanse schalieolieproductie. Nu ligt de focus nog met name op de productieproblemen door de lekkage in de Forties-pijpleiding. De bank denkt dat de schalieolieproductie met 1 miljoen vaten per dag zal groeien in 2018.

De hogere olieprijzen kunnen voor Amerikaanse bedrijven een trigger zijn om de investeringen en productie verder te verhogen. Dat zal de olieprijzen op termijn opnieuw weer onder druk zetten, is de gedachte.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.