Home

Achtergrond laatste update:18 dec 2017

40 jaar NAJK: samen de wereld verbeteren

Het NAJK bestaat veertig jaar. De eerste voorzitter – de roemruchte Wien van den Brink – is overleden. In gesprek met de tweede voorzitter, melkveehouder Zeger Stappershoef (62) uit Erlecom (Gld.). “We bedachten een plan om alle boeren 14 dagen gratis bedrijfshulp te geven.”

“We gingen in die tijd vaak de confrontatie aan met de landbouworganisaties. Dat werd de NAJK-bestuurders niet in dank afgenomen. De voorzitter natuurlijk helemaal niet. Ik weet nog goed dat ik eens door een topbestuurder van de toenmalige Brabantse boerenbond NCB apart werd genomen. Hij zei: ‘Als jij zo doorgaat met dat linkse NAJK-gedram kom je later als bestuurder nergens meer aan de bak’. In het NAJK-bestuur hebben we daar hartelijk om gelachen.

‘Omdat niemand anders wilde, ben ik het geworden’

Wien van den Brink

Wien van den Brink was de eerste voorzitter, ik volgde hem op. Niemand stond klaar om de rol van Wien over te nemen, hij had zijn opvolging slecht geregeld. Omdat niemand anders wilde, ben ik het geworden. Wien nam me mee naar een lokale AJK-afdeling in Groningen. Tot mijn verbazing stelde hij mij daar opeens voor als zijn opvolger.

Zeger Stappershoef: “We waren voorstander van een maximale bedrijfsgrootte, voor grenzen aan de groei.” - Foto: Henk Riswick
Zeger Stappershoef: “We waren voorstander van een maximale bedrijfsgrootte, voor grenzen aan de groei.” - Foto: Henk Riswick

Grondbank

Als NAJK kwamen wij in die tijd op voor middenbedrijven. We waren voorstander van een maximale bedrijfsgrootte, voor grenzen aan de groei. Vrijkomende grond moest via een grondbank terecht komen bij kleinere bedrijven.

We waren voor quotering van de productie, tegen vrijhandel. Actiegroepen die protesteerden tegen dictator Pinochet in Chili konden ook op onze sympathie rekenen. We wilden de wereld verbeteren. Dat ging verder dan de landbouw.

Opvallen in de media

Het ging ons erom profiel aan de jonge boer te geven. En dat op een slimme manier, zodat de media onze voorstellen zouden oppikken. In die tijd was de werkloosheid groot. We bedachten een plan om alle boeren 14 dagen gratis bedrijfshulp te geven, betaald door de overheid. Konden boeren en tuinders ook eens op vakantie. Dat zou 20.000 banen opleveren. Dat aantal banen zetten we natuurlijk in de kop van ons persbericht. Werd massaal opgepikt door journalisten. Konden we echt van genieten.

‘Het voorzitterschap kostte veel tijd, ons melkveebedrijf leed eronder’

Gestopt

Om eerlijk te zijn, ik was niet altijd gelukkig in mijn rol als voorzitter. Wien, mijn voorganger, was een echte redenaar. Ik was veel jonger, moest het ambacht nog leren. Het voorzitterschap kostte veel tijd, ons melkveebedrijf leed eronder. Om die reden ben ik na twee jaar gestopt.

Geduld

Dat neemt niet weg dat ik er toch veel plezier aan heb beleefd. Alle NAJK-bestuurders staken er heel veel tijd in. Niemand zat er voor zichzelf of voor zijn eigen bedrijf. Het ging ons echt om een verandering van het landbouwbeleid. Dat gaat in kleine stapjes. De processen duren lang. Daar heb ik niet het geduld voor. Dat is een van mijn leerervaringen uit die tijd.

Mijn vader was een bestuurder, mijn opa was dat ook al. Het besturen werd mij met de paplepel ingegoten. Iets doen voor de gemeenschap, het zit in mijn genen. En als je dan je gezicht laat zien, word je overal voor gevraagd.

Bestuurder NCB

Na het NAJK kwam ik, ondanks mijn NAJK-verleden, als bestuurder bij de NCB terecht. Afdelingsvoorzitter, kringvoorzitter, lid van het hoofdbestuur. En weer schoof ik aan bij de Landelijke Raad voor Bedrijfsontwikkeling en het Landbouwschap. Vaak zaten m’n vroegere NAJK-makkers ook aan tafel.

‘Mestfraude: Er is een groep veehouders die maar wat aanrommelt’

Lid van ZLTO

Ik ben nog steeds lid van de ZLTO, maar niet meer actief als bestuurder. Veel leden doen niet wat ze zeggen en zeggen niet wat ze doen. Zo heb ik dat ook opgeschreven in mijn afscheidsbrief. Je ziet dat nu weer met de mestfraude. Er is een groep veehouders die maar wat aanrommelt. Ik heb steeds meer moeite gekregen met dat soort gasten.

Agrarisch natuurbeheer

De afgelopen tien jaar ben ik vooral hier in mijn eigen omgeving actief, vooral met het agrarisch natuurbeheer. Ook op mijn eigen bedrijf trouwens. Hier om onze boerderij was het twintig jaar geleden hartstikke kaal. We hebben wilgen en hagen geplant, een stuk grond omgezet in natuur. Daar krijgen we veel waardering voor.

Verschillende standpunten

Het NAJK volg ik van afstand. Jongeren moeten zich blijven onderscheiden, maar tegelijkertijd ook de overeenkomst zoeken met de gangbare landbouworganisaties. Er zijn nog maar weinig boeren en toch lukt het steeds weer om met verschillende standpunten naar buiten te komen. Niet-landbouworganisaties maken daar gebruik van.”

Of registreer je om te kunnen reageren.