Home

Achtergrond

Prijs vat Brent-olie schiet (even) omhoog

Lekkage van een belangrijke oliepijpleiding stuwde afgelopen week de prijs van een vat Brent-olie stevig omhoog.

De eerste reactie op het lek in de zogeheten Forties Pipeline System, de belangrijkste pijpleiding die zorgt voor de toevoer van Brent-olie, was behoorlijk schrikken. Binnen een dag steeg de prijs met maar liefst $ 3 per vat Brent-olie. Op het hoogste niveau bereikte de Brent-olie een prijs van ruim $ 65,70. Binnen een dag was de schrik er weer uit en was de prijs voor een vat weer op het niveau van voor het bekend worden van het lek in de pijpleiding, rond de $ 62,70. De ruim $ 65 betekende de hoogste olieprijsnotering in 2,5 jaar.

Dat de prijs terugzakte heeft vooral te maken met de geruststellende woorden van het Internationaal Energie Agentschap. Het agentschap liet weten dat de wereldoliemarkt voorlopig voldoende aanbod heeft, dit ondanks de problemen in Schotland met de lekkende oliepijpleiding.

Lek veroorzaakt stevige terugval olie-aanbod

Overigens is het nog wel afwachten wat het stilleggen van de pijpleiding de komende weken gaat betekenen. Eigenaar Ineos denkt zeker 2 weken nodig te hebben om het lek te repareren. Per dag loopt er ongeveer het equivalent van 450.000 vaten olie door het stelsel van pijpleidingen uit het Forties-olieveld. Het stilleggen zal in ieder geval een stevige terugval in het wereldwijde olieaanbod betekenen.

Analisten denken dat ondanks het snel terugvallen van de prijs voor een vat Brent-olie toch de kans bestaat dat de komende weken er een opwaartse prijsdruk zal ontstaan.
De prijs van WTI-olie bewoog nauwelijks en bleef rond de $ 56.70.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.