Home

Achtergrond 4 reacties

Peruaanse boer wint eerste veldslag tegen Duitse energiereus

Klimaatactivisten spreken van een historische doorbraak. Een Duitse rechter verklaart de zaak van een Peruaanse boer tegen energiebedrijf RWE ontvankelijk. De boer mag bewijzen aanvoeren dat RWE verantwoordelijk is voor klimaatschade die hij lijdt.

Een Duitse rechtbank verklaart de zaak van een Peruaanse boer tegen de Duitse energiegigant RWE ontvankelijk. Een historisch moment, zeggen milieuorganisaties, want voor het eerst kan een bedrijf principieel verantwoordelijk worden gehouden voor de klimaatimpact die het veroorzaakt.

Smeltende gletsjers

Het Peruaanse stadje Huaraz kampt met een gletsjermeer dat uit zijn oevers dreigt te treden door de snel smeltende gletsjers. Om die dreiging het hoofd te bieden, moet er stevig geïnvesteerd worden in dammen en andere maatregelen.

Saul Luciano Lliuya. Foto: Fairplanet
Saul Luciano Lliuya. Foto: Fairplanet

De lokale boer Saul Luciano Lliuya, die zelf ook al duizenden euro’s moest investeren, vond dat de verantwoordelijken daarvoor mee moeten betalen. Hij spande met hulp van de Duitse organisatie Germanwatch een rechtszaak in tegen de Duitse energiereus RWE.

RWE: grote uitstoter van CO2

Het bedrijf is als een van de grootste uitstoters van CO2 ter wereld immers mee verantwoordelijk voor de klimaatverandering, argumenteert hij op basis van een klimaatstudie uit 2013. Die acht RWE verantwoordelijk voor ongeveer 0,47% van de wereldwijde uitstoot sinds de industriële revolutie.

Tot grote verrassing verklaart de rechtbank van Hamm de zaak nu ontvankelijk. De rechter noemt Lliuyas pleidooi “goed onderbouwd”, en stelt dat “ook wie volgens de wet handelt verantwoordelijk is voor schade die hij of zij veroorzaakt”.

Historische doorbraak

De Duitse ngo Germanwatch spreekt van een historische doorbraak die van “groot juridisch belang is”, omdat grote uitstoters nu verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor klimaatschade.

“Het feit dat deze zaak ontvankelijk wordt verklaard schrijft op zichzelf al juridische geschiedenis”, zegt advocaat Roda Verheyen. “Grote vervuilers kunnen aansprakelijk worden gehouden voor beschermingsmaatregelen tegen de klimaatimpact. Nu kunnen we in een concrete zaak bewijzen dat RWE heeft bijgedragen aan de klimaatverandering en het risico op een overstroming in Huaraz blijft vergroten.”

Lliuya is zich ervan bewust dat de zaak nog lang kan aanslepen. “Dit is echt een enorme overwinning – niet alleen voor mijzelf, maar ook voor de bevolking in Huaraz en op alle plekken op de wereld die door de klimaatrisico’s worden bedreigd”, zegt Lliuya in een reactie. “De bedrijven die een grote rol spelen in de klimaatopwarming moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen. Als volgende stap moeten we nu de rol van RWE bewijzen in het smelten van de gletsjers in Peru. Het wordt een lange strijd. Maar als bergbewoner ben ik gewend aan lange en moeilijke paden.”

Laatste reacties

 • veelust

  Dit wordt een goede. Nou mag de boer bewijzen aanleveren dat klimaatopwarming komt door CO2 uitstoot. Dat gaat hem immers nooit lukken aangezien er nog geen geleerde of wie dan ook dit ooit aangetoond heeft met bewijzen.Er zijn wel heel veel ideeen of gedachtes over maar dit zijn nog geen bewijzen.Sterker nog er zijn ook geleerden en wetenschappers die daar een heel andere visie in hebben.Klimaatverandering is er wel maar die is er altijd al geweest en of de mensheid daar aan meehelpt dat is de grote vraag en die is voorlopig niet beantwoordt en misschien wel nooit.

 • landboer

  Juist veelust ,denk dat ie te vroeg juicht,klimaatverandering is van alle tijden ,dat houden we echt niet tegen, wat niet wil zeggen dat alles maar op zn beloop moet worden gelaten .
  In de middeleeuwen werden de joden verantwoordelijk gehouden voor de pest ,daar werden progroms tegen georganiseerd omdat die er door hun strenge spijswetten geen last van hadden, zo wordt er ook nu een slachtoffer gezocht.

 • haj146

  Ten eerste wint ie dat nooit van zon gigant. Tevens moeten ze dergelijke personen direct alle nuts voorzieningen ( voor zover hij die heeft) afsluiten. Dit is de wereld op z'n kop

 • WGeverink

  Deze boer heeft eigenlijk helemaal geen advokaat nodig. Data over de geschiedenis van de aarde heeft onder andere aangetoond dat CO2 en temperatuur niet correleerd. Advokaten moeten wel positief en optimistisch zijn want anders laten ze een hoop geld liggen. We zitten aan het eind van een ijstijd en het is normaal dat ijs smelt als het opwarmd. Dat gebeurde ook in de ijstijden voor deze. Feit is dat er niks gebeurd wat nog niet eerder is gebeurd. Alleen zijn er deze keer meer mensen bij waarvan er een aantal denken dat ze er de oorzaak van zijn, een andere groep denkt dat ze er invloed op hebben. De laatste groep probeert de situatie uit te buiten door de hele populatie een schuldgevoel aan te praten waarbij alles weer goed komt door extra belastingen te heffen. Deze boer kan op basis van data zijn zaak nooit winnen. Zijn enige hoop is dat het energie bedrijf de zaak op basis van emotie wil verliezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.