Home

Achtergrond 10 reacties

Oppositie wil grote veranderingen in landbouwbeleid

De Tweede Kamer gebruikt de begrotingsbehandeling vooral om Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, suggesties te geven hoe zij het landbouwbeleid kan invullen.

Dat blijkt na de inbreng van de Tweede Kamer. Diverse proefballonnen worden opgelaten. Met name de linkse oppositie roept om een grote ommekeer in het landbouwbeleid.

“Het kan zo niet langer”, stelt SP-Kamerlid Frank Futselaar, verwijzend naar incidenten als fipronil, mestfraude, verlies aan biodiversiteit en stalbranden. Hij pleit voor een omslag in de hele voedselketen, een radicale verduurzaming van de landbouw. Om regionale overheden de mogelijkheid te geven om in te grijpen in de veehouderij, gaat Futselaar het wetsvoorstel Veedichte gebieden als initiatiefwet indienen.

PvdA-Kamerlid William Moorlag pleit eveneens voor een grote verandering van het landbouwbeleid. Hij stelt voor om – zoals ook bij het Nationaal Energieakkoord is gebeurd – alle belanghebbende partijen bij elkaar te roepen om tot een gezamenlijk plan te komen om de landbouw te hervormen.

GroenLinks: kringlopen sluiten op Europees niveau

Rik Grashoff (GroenLinks) vindt ook dat een omslag in het landbouwbeleid nodig is. Hij pleit voor een fundamentele verandering die erop neer komt dat er een optimale landbouw moet komen binnen de grenzen van klimaat en ecologie. Grashoff wil kringlopen sluiten op Europees niveau. Er moet een duurzame landbouw komen die de biodiversiteit en de natuur versterkt. “Als er ergens in de wereld een dergelijke duurzame landbouwpraktijk ontwikkeld kan worden, dan is dat hier, met de kenniscentra en organisatie- en innovatiekracht de we hebben”, zegt Grashoff.

Coalitiepartijen: meer waardering voor boer als voedselproducent

Vanuit de coalitie worden weinig grote plannen gepresenteerd. VVD, CDA en ChristenUnie spreken vooral waardering uit voor de land- en tuinbouw. VVD‘er Helma Lodders vindt dat de waardering voor de agrosector en de kennis van de consument over voedselproductie wel wat beter mag. Ze stelt voor om een ‘Week van de boer’ in het leven te roepen, waarin extra aandacht is voor de wijze waarop voedsel geproduceerd wordt en waarin naast maatschappelijke waardering ook wederzijds respect komt voor de uitdagingen en kansen van de land- en tuinbouw.

CDA‘er Jaco Geurts wil ook meer waardering voor de boer. Het irriteert hem dat linkse partijen de landbouw aanwijzen als oorzaak van de achteruitgang van de biodiversiteit. Geurts doet wel een paar suggesties voor aanpassingen van het beleid. Zo wil hij meer oog voor de sociale gevolgen van overheidsingrijpen voor de boer. “Dus u wilt nu psychosociale hulp voor boeren voor het beleid dat CDA heeft opgesteld?”, zegt Esther Ouwehand (PvdD). Ze wil de landbouw rigoureus veranderen door de veestapel met 70% te krimpen. Ze wil dat het beleid meer gericht wordt op plantaardig voedsel in plaats van dierlijke eiwitten.

D66: werken aan kringlooplandbouw

Coalitiegenoot D66 pleit net als de oppositie voor een grote omslag in de landbouw. Tjeerd de Groot pleit voor een stelsel van kringlooplandbouw, waarbij afvalstoffen worden hergebruikt, geen kunstmest meer wordt gebruikt en geen granen meer geïmporteerd worden voor veevoer.

ChristenUnie en SGP zoeken ook naar oplossingen voor actuele problemen. Zo wil Carla Dik-Faber (ChristenUnie) een oplossing voor mest van pluimveebedrijven waarin fipronil is gevonden, CDA zoekt naar een oplossing voor leegstaande agrarische bebouwing. SGP zoekt naar meer fosfaatruimte voor de veehouderij en PVV komt opnieuw met het stokpaardje van een eerlijke margeverdeling en een eerlijke prijs voor boeren, tuinders en vissers.

Minister Schouten geeft donderdag 7 december antwoord op de vragen van de Kamer.

Laatste reacties

 • fietskip

  Zoals gewoonlijk van links kun je niks serieus verwachten!

 • H.Grotenhuis1

  Vanuit de linkse hoek kon je dit soort radicale opmerkingen verwachten.

  De Landbouw wordt in het vigerende regeerakkoord veel te nadrukkelijk genoemd als waardevolle sector, de linkse partijen willen alleen maar een inperking van de veestapel met minimaal 50%.

 • alco1

  Ze kunnen er eigenlijk ook niets aan doen.
  Ze weten gewoon niet beter of ze denken daarmee te kunnen scoren omdat hun kiezer niet beter weet.

 • hietkamp

  Ik begrijp hier uit weer dat links niet door heeft dat de agro wereld echt nodig is voor klimaat besluit van Parijs. Het zijn ook zo van die gemakkelijk kreten die links gebruikt, fraude, brand en duurzaam. Ze willen scoren over de rug van goed lopende sector.
  Een oplossing mestfraude, wat geweest is geweest als klaar, nu waarschuw tik op vingers en wie van transporteur weer aan mee doet(auto zitten vol GPS en dat soort spul, dus fraude moet merkbaar zijn zou je denken) auto in beslag.
  Snelste oplossing lijkt mij, nee wordt nu onderzoek na onderzoek en we blijven nog een jaar door hobbelen. Want zal papier technische wel op stuk land zitten alleen daadwerkelijk niet. Jammer voortaan beter

 • pinkeltje

  Ik wil dat er ook geen staal meer wordt geïmporteerd om machines van te maken die we dan weer exporteren. Helemaal niet goed voor het milieu.

 • Tinus1

  Juist pinkeltje. Alles kringloop in europa. Kijken hoe gelukkig we worden. En dat zelfde links bekritiseerd Poetin en trumph met hen protectische manier van denken. Die denken ook gewoon in kringlopen......daarbij is wat landbouw betreft al zo'n beetje 90% kringloop binnen Europa. Soyas komt per slot van rekening niet hier voor schroot, dat is restproduct van de boon en olie.

 • Peerke1

  Juist Pinkeltje en ook geen autos meer invoeren want die gaan hier de lucht vervuilen.

 • Peerke1

  En zeker geen Fraude oftewel Sjoemel autos. Dan valt 60 procent van de autos af

 • glaasje

  Die linkse partijen zie ik het liefst verdwijnen uit Nederland. Liever vandaag nog dan morgen. Die linkse partijen zijn de vervuilers van Nederland maar daar komen ze over een paar jaar pas weer achter. Zonnepanelen: Hoe verwijder je die rotzooi over 20 jaar!!! electrische auto's waar komen al die accu's vandaan??? Het vele Vliegverkeer over Nederland. Nee maar de landbouw heeft het altijd gedaan die moet maar weer veranderen. De vele wetten en regels zijn onwerkbaar. Halveer de helft van de wetten en regels en het leven in Nederland gaat er ziender ogen op vooruit.

 • alco1

  Ze willen zo graag wat zeggen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.