Home

Achtergrond 7 reacties

Oppositie buitenspel bij nitraatplan, debat geblokkeerd

De oppositie in de Tweede Kamer worstelt met de werkwijze van het ministerie over het mestbeleid. Een poging tot een extra debat hierover werd geblokkeerd door de coalitie. Dat is verre van chique.

Een broedende kip mag je niet storen, en zeker niet als het om heel belangrijke zaken gaat, zoals een nieuwe derogatie op de mestnormen. Nederland moet alles op alles zetten om deze uitzonderingspositie opnieuw te krijgen in Brussel en de tijd dringt.
In het kader van de nitraatrichtlijn moet iedere lidstaat actieprogramma’s indienen om te laten zien op welke wijze de lidstaat verwacht te gaan voldoen aan de nitraatnorm. Nederland werkt momenteel aan het zesde actieprogramma, waarin de mestwetgeving voor de periode 2018-2021 in staat. Dit plan moet uiterlijk 31 december bij de Europese Commissie liggen, anders zijn de kansen op een nieuwe derogatie sowieso verkeken. Er is dus haast.

De taak van volksvertegenwoordigers is dat ze de regering controleren en dat wordt door deze werkwijze van de coalitie behoorlijk bemoeilijkt

Het conceptactieprogramma werd eerder dit jaar ter consultatie voorgelegd, zodat iedereen kon lezen wat de plannen waren. Een definitief plan is er nog niet. Dat komt omdat hierover onderhandeld wordt in Brussel.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit liet de Tweede Kamer weten dat ze het actieprogramma pas kort voor het kerstreces naar de Kamer gaat sturen, waardoor er geen debat meer mogelijk is voor 1 januari. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn niet te spreken over deze werkwijze. De taak van de volksvertegenwoordigers is dat ze de regering controleren, en dat wordt zo behoorlijk bemoeilijkt. “We hebben als Kamer nooit een actieprogramma toegestuurd gekregen. Zo kan de Tweede Kamer zijn controlerende taak niet uitvoeren”, vindt Rik Grashoff van GroenLinks.

Het niet-informeren van de Kamer wordt politiek heel hoog opgenomen

Het niet-informeren van de Kamer wordt politiek heel hoog opgenomen. Hij greep daarom naar een bijzonder politiek middel: hij wilde een interpellatiedebat. Deze vorm van een spoeddebat wordt in hoge uitzondering toegepast over een onderwerp waar grote spoed bij is. Bij het vorige kabinet gebeurde dit 3 keer.

Zelfs Jesse Klaver deed beroep op de redelijkheid van de coalitiepartijen

Hoewel er steun voor het voorstel was van de oppositie, blokkeerde de coalitie het plan. CDA, VVD, CU en D66 vinden dat het actieprogramma prima in de geplande debatten kon worden behandeld. Zelfs fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks mengde zich in het gekonkel. Hij deed een beroep op de redelijkheid van de coalitiepartijen om in ieder geval de leden die graag een interpellatiedebat willen, de ruimte te bieden om het begin volgende week in te plannen. Maar ook dat hielp niet.

Het is verre van chique. Het is dat minister Schouten pas net op haar post zit, anders zou deze werkwijze grotere gevolgen kunnen hebben

Grashoff haalde vervolgens een ander politiek drukmiddel van stal: hij diende een motie in om te vragen het definitieve actieprogramma niet naar Brussel te sturen voordat de Kamer daarover heeft kunnen spreken. Schouten vindt dat de Kamer genoeg mogelijkheden heeft gehad om over het actieprogramma te spreken, en dat op tijd inleveren van het plan in Brussel essentieel is.
De oppositie trekt hiermee aan het kortste eind. Pogingen om nog enige invloed uit te oefenen, lijken verkeken. Dat is verre van chique. Het is dat de minister pas net op haar post zit, anders zou deze werkwijze grotere gevolgen kunnen hebben. Voorlopig moet de oppositie zich neerleggen bij de inzet van Nederland om derogatie te krijgen.

Laatste reacties

 • Trot

  Carla heeft ballen dat gaat nog leuk worden

 • wmeulemanjr1

  Hoe zit het dit keer met het staatssteun/fosfaatrechten, is dat nu opeens anders geworden?

 • farmer135

  Inderdaad het is zo 31 december dus kan er niet getreuzeld worden, dit heeft de minister goed gezien, anders zijn alle fosfaatplannen voor niets geweest. Beetje mosterd na de maaltijd dus van de oppositie.

 • farmerbn

  Je kunt ook gewoon tusse Kerst en Nieuwjaar debateren over het nieuwe mestplan. Dus 5 dagen en dat zal lang genoeg zijn. Toen ik nog Rabo-bestuurder was hadden we altijd een belangrijke vergadering om 20.00 uur op champions leage-avond met PSV. Zat de directie lekker om 20.45 in de sky-box en was de vergadering klaar.

 • John*

  zouden alle verborgen agenda's eruit zijn gehaald?

 • koestal

  laat de Tweede Kamer maar eens over de overbelasting op Schiphol praten ,dat is niet interressant voor de politiek,helemaal geen milieuproblematiek ,want deze heren en dames mogen ook graag vliegen,helemaal geen lawaai of uitlaatgassen,wie zeurt daar nog over ?

 • Peet1212

  De linkse oppositie wil de boel vertragen zodat alles in de soep loopt en Nederland op de vingers getikt wordt door Brussel met alle gevolgen van dien!!!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.