Home

Achtergrond 17 reacties

In de media: ‘Polarisatie rondom de landbouw’

Carola Schouten voerde haar eerste begrotingsdebat in de Kamer. Polarisatie of spaarde ze de kool en de geit?

Het Financieele Dagblad (FD) was een van de kranten die het landbouwbegrotingsdebat analyseerde. Het FD kwam tot de conclusie dat sprake is van sterke polarisatie. VVD en CDA vinden dat de kritiek op de landbouwsector is doorgeslagen. SP en GroenLinks zijn veel kritischer en hekelen de ‘kortetermijnoogkleppenlandbouwlobby’ van VVD en CDA.
Artikel gaat verder onder de foto.

Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman
Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman

Nationaal Landbouwakkoord

Maar er is ook sprake van gepolder. PvdA-Kamerlid William Moorlag riep op tot een Nationaal Landbouwakkoord. Door boeren een eerlijker prijs te geven voor hun producten moeten zij meer werk maken van dierenwelzijn en natuurbehoud. “De boeren zitten gevangen in een systeem waar enorme productiedruk is. Dat moeten we doorbreken door alle partijen bij elkaar te brengen.”

‘Natuur en boeren worden vaak tegenover elkaar gezet’

Niet kiezen

“Carola Schouten is er voor de boeren én voor de natuur. Tussen die twee wilde ze niet kiezen bij het verdedigen van haar begroting in de Kamer”, concludeerde de Volkskrant. Schouten zelf zei: “Die thema’s lijken soms met elkaar in conflict. Natuur en boeren worden vaak tegenover elkaar gezet. Maar dat zijn valse tegenstellingen. Een boer kan niet zonder natuur. En als je bedenkt dat het merendeel van Nederland uit landbouwgrond bestaat, kan de natuur ook niet zonder de boer.” Kop van de Volkskrant:‘Bijbelvast de kool en de geit sparen’.

‘Er zijn weinig beroepsgroepen die zo zwart worden gemaakt als boeren’

Tweestrijd

Ook NRC-columnist Rosanne Hertzberger ziet een tweestrijd. “Bij een aantal evenementen sprak ik met akkerbouwers, tuinbouwers en veehouders. U weet wel, dat zijn die mensen die uw voedsel uit de grond stampen. Veel landbouwers zijn niet echt praters en toch zitten veel van hen nu op Twitter. Niet omdat ze zich vervelen, maar omdat ze het idee hebben dat ze niet anders kunnen. Er zijn weinig beroepsgroepen die zo zwart worden gemaakt als boeren. Dus doen ze nu mee in het online gesprek; ze filmen hun dieren in de stallen. En telkens als ik zo’n filmpje zie van boeren, heb ik medelijden. Moeten die mensen zich nu werkelijk met pr-beleid gaan bezighouden?”

Tijd

De contouren van de landbouwtoekomst lijken overigens wel te verschijnen. ‘Jumbo wil duurzame zuivel, maar steggelt over hogere vergoeding aan melkboeren’, kopt Trouw. ‘AH en A-ware werken samen aan verduurzamen kaas- en zuivelschap’, lezen we in een persbericht. Bruggenbouwer in tweestrijd gewenst derhalve. “Geef me een klein beetje tijd”, citeerde de Volkskrant Carola Schouten.

Laatste reacties

 • G. Peltjes

  En waar is LTO in deze? In dagblad Trouw om de 2 dagen een negatief artikel over boeren. LTO laat het maar gebeuren.

 • alco1

  Er wordt alleen door de linkse brigade ( inclusief het LTO) ingepraat bij Carola Schouten.

 • oorspronkelijk

  het wordt tijd voor een communisten razzia.

 • A1967

  Alco1#. We hebben al jaren het meest rechtse kabinet sinds decennia, met aan het hoofd de rechts liberaal Rutte. Het klimaat voor de landbouw en de mensen die hier dagelijks hard in aan het werk zijn is alleen maar verslechterd. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.

 • oorspronkelijk

  A1967
  exact rechts is koude sanering
  links is met sociaal plan
  niet links of rechts maar humaan en respectvol voor economisch wonder
  sector levert al jaren de meeste economische product progressie

 • Mfb

  Door de grote verdeeldheid binnen de sector (er is volgens mij ook geen andere sector in NL die zo groot is als de landbouw) is het logisch dat je veelal de zwarte piet krijgt toegeschoven.
  Als iedereen nu weer lid van LTO wordt dan hebben we één geluid en één gezicht naar buiten. LTO zal het nooit voor iedereen goed kunnen doen maar de grote lijnen zijn voor iedereen wel gelijk. Al willen we dat niet altijd (in)zien.
  Dus zet je (voor)oordelen aan de kant en maak het goede voornemen om voortaan als één sector naar buiten te treden!

 • alco1

  A 1967. Denk je dat de VVD iets op heeft met de landbouw?

 • fietskip

  @oor, links met sociaal plan????
  Laat me niet lachen. merk er hier bij de Brabantse politiek niets van.
  Een regelrechte koude sanering met plannen van links. (SP en D66)

 • alco1

  @@fietskip. Veel mensen zijn gevoelig voor de prietpraat van beloven.

 • oorspronkelijk

  er is in Brabant een vangnet
  maar een sociaal plan past inderdaad niet bij een ondernemersplan
  dat zijn de landbouwlobbyisten vergeten
  groter-- meer-- dan voor eigen risico en meer prijs

 • WGeverink

  Voor iedereen die problemen heeft met de landbouw adviseer ik om hun boodschap kracht bij te zetten door een maand lang alle etenswaren waar de landbouw of visserij aandeel in heeft gehad te laten staan.

 • fietskip

  Welk vangnet!
  oh ja de bijstand voor als je de strengere regels niet meer bij kunt benen.
  Of je nu leent bij de bank of bij de provincie als je bij de bank niets meer krijgt.
  Wat maakt het verschil. Volgens mij is dat geen goede oplossing.
  De regels gelden ook voor kleine bedrijven oor.
  Het gaat per stal en niet per bedrijf.
  Dit plan heeft een uitrook beleid om minder vee in brabant te krijgen.
  Het probleem voor links is alleen dat ze niet weten welke bedrijven zullen vallen.
  Als ze ballen hadden gehad hadden ze direct op de meest slechte plaatsen de bedrijven weg kunnen pakken, maar ja dat hoef je van de politiek niet te verwachten.
  ze weten ook dat deze regels meer nog grotere bedrijven zullen geven, sterker ze bieden hiervoor ook de mogelijkheid, en dat de familiebedrijven zullen moeten stoppen.
  Of er moet nog veel veranderen in de huidige regels

 • Ton Raaijmakers

  Rosanne Hertzberger slaat de spijker op z'n kop met een goed pr-beleid is nog veel te bereiken. En dit is toch echt een taak voor LTO.

 • Henk Tennekes

  Carola Schouten merkt op dat natuur en boeren tegenover elkaar worden gezet. Inderdaad treft boeren geen enkele blaam wanneer zij binnen wettelijke regelgeving werken. Natuurafbraak wordt veroorzaakt door een falende overheid die levensgevaarlijke bestrijdingsmiddelen tegen wettelijke regels in toelaat en een minister die aangenomen moties van de volksvertegenwoordiging voor een verbod op zulke middelen niet uitvoert. Vijf verdere jaren wordt het leefmilieu belast met residuen van het kankerverwekkende glyfosaat, en we zullen nog vele jaren insecten uitroeien met neonicotinoïden.

 • farmerbn

  Eens met WGeverink. Burgers moeten ophouden met zeuren en naar de politiek lopen om strengere regels. Als het je niet bevalt moet je niks kopen. Klaar. Wil je wat extra's dan moet je extra betalen. Simpel. Steeds (de politiek) vragen voor extra's zonder te betalen doe je ook niet bij de aankoop van een auto of je mobieltje.

 • gradje1966@

  Henk Tennekes jij verdiend zeker zelf je brood niet , om zo` n ondoordachte uitspraken te doen. Als je geen verstand van de landbouw hebt hou dan je mond.
  Ik hoop dat jij een keer flinke honger krijgt en dat er geen ene boer je honger zou stillen dan denk je misschien beter na . Bio landbouw is niet schoner dan gangbare landbouw al denkt men van wel

 • Henk Tennekes

  #gradje1966, merkt U niet dat u op de man gaat spelen (argumentum ad hominem)? Dat wordt algemeen gezien als een oneerlijke argumentatie. Overigens heb ik flinke reserves, zodat ik niet snel honger krijg.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.