Home

Achtergrond

Goed beursjaar voor trekkerfabrikanten

Het jaar 2017 kende winners en verliezers onder de agrifoodbedrijven op de beurs. De bedrijven die een positieve ontwikkeling in de waarde van de aandelen lieten zien, waren onder andere de trekkerfabrikanten.

Case New Holland Industrial (CNHI) en John Deere eindigen het jaar met een waarde van aandelen die flink hoger uitvalt dan waar ze het jaar mee begonnen. Voor CNHI betekent dit een stijging van bijna 55% ten opzichte van het einde van vorig jaar. John Deere realiseerde een stijging van bijna 50%. De aandelen van Agco, de fabrikant van onder andere Fendt en Massey Ferguson, stegen in waarde met ongeveer 25%. De trekkerfabrikanten deden het goed afgelopen jaar. Er werden goede financiële resultaten gerealiseerd wat de beleggers positief heeft gestemd.

Koers ForFarmers boven € 10

Een bedrijf dat het in 2017 ook goed gedaan heeft op de beurs was veevoerfabrikant ForFarmers. De beursgang op 24 mei 2016 was een goede zet. Het afgelopen jaar is de waarde van de aandelen gestegen met meer dan 56% naar boven de € 10.

Verliezers op de beurs

De bedrijven die een minder goed jaar hadden in 2017 waren onder andere de Braziliaanse vleesverwerker BRF, het Duitse Südzucker en de tevens Braziliaanse vleesverwerker JBS. Het was voor de Braziliaanse vleesreuzen geen denderend jaar. In maart 2017 kwam een groot vleesschandaal aan het licht. Er werd een onderzoek ingesteld waarvan BRF en JBS onderdeel waren. Het vertrouwen in de Braziliaanse bedrijven werd geschaad, wat van invloed was en is op de koers. De aandelen van Südzucker hadden het ook moeilijk in 2017. Door het vervallen van het suikerquotum en de daardoor ontstane onzekerheid over de suikerprijs en de invloed daarvan op de resultaten van het bedrijf, zorgden ook voor een dalende koers.

Koers op zelfde niveau als begin van het jaar

Bedrijven die dit jaar eindigen rond dezelfde koers als dat ze het jaar begonnen zijn, zijn onder andere Fonterra, Monsanto en Yara. Dat wil echter niet zeggen dat er geen schommelingen zijn geweest in de loop van het jaar.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.