Home

Achtergrond 2 reacties

‘Geen leuker beroep dan zorgboer’

Naast de pijlers Dier en Plant kent LTO Nederland sinds kort een derde: het platform Multifunctionele Landbouw. Zorgboer Arjan Monteny is voorzitter geworden.

Monteny weet zeker, de economische potentie van zijn sector is enorm. Minister Carola Schouten is sympathisant van verbreding van de land- en tuinbouw, is zijn eerste ervaring als voorzitter.

Arjan Monteny is er trots op. Hij is sinds kort voorzitter van het platform Multifunctionele Landbouw van LTO Nederland. Mooie functie, hij heeft zin om aan de slag te gaan.

Vorige week, net aangetreden als voorzitter, sprak hij de nieuwe landbouwminister Carola Schouten en vertelde haar een enthousiast verhaal over verbreding in de land- en tuinbouw. Hij weet zeker: Schouten heeft oog voor deze speciale ondernemers. Landbouw is meer dan alleen voeding produceren, poneerde hij. Dat beaamde de minister volmondig.

Ondernemers met perspectief

De groep ondernemers die Monteny vertegenwoordigt, hebben perspectief. Als zij handig met de maatschappelijke belangstelling en regelgeving omgaan, zegt hij, ligt er een enorme afzetmarkt voor hen klaar. Als de overheid dan ook nog een beetje meewerkt, komt het helemaal goed.

Hij pakt een onderzoeksrapport van een paar jaar geleden uit de kast. Multifunctionele landbouw heeft een economische potentie van € 1,5 tot € 2 miljard per jaar, leest hij voor. “Aan ons de taak om dat te verzilveren. Ik zeg niet dat het makkelijk is, maar het kan. Sterker nog, ik geloof erin.”

Arjan Monteny: “Geen leuker beroep dan zorgboer.” - Foto: Fred Libochant
Arjan Monteny: “Geen leuker beroep dan zorgboer.” - Foto: Fred Libochant

Monteny heeft samen met zijn partner Ronald van de Vliet een zorgboerderij in het Zuid-Hollandse Brielle. De tuinderszoon studeerde in Wageningen en werkte vervolgens op diverse plekken, onder andere bij de taskforce Multifunctionele Landbouw.

Zijn zorgboerderij heet Op Aarde en bestaat sinds het najaar van 2012. Het bedrijf biedt dagbesteding aan ouderen met dementie. De rust, ruimte en regelmaat op het bedrijf bieden structuur aan het leven van hun cliënten. Monteny zegt het zo: “Bij ons zitten ouderen niet achter de geraniums maar ertussen”. Hij noemt zichzelf zorgboer en zijn cliënten zorgdeelnemers.

Agrarisch bedrijf met yoga

De boerderij biedt ook ruimte voor vergaderingen, meditatie en bijvoorbeeld yoga. Daarnaast is Op Aarde een gewoon agrarisch bedrijf waar op 15 hectare groenten en akkerbouwgewassen worden geteeld. De zorgdeelnemers werken, voor zover zij dat kunnen en willen, mee op de boerderij.

We spreken Monteny op het eind van een regenachtige dag. “Met dit beestenweer wil niemand in de groentetuin werken. Snap ik. Het was dus improviseren. Maar dat is prima gelukt, iedereen is weer blij naar huis gegaan. Daar doe ik het voor, mensen voelen zich hier gezien, ze genieten van de saamhorigheid. Ik zou niks anders willen doen dan dit.”

“Weten waar je voedsel vandaan komt, dat is ontzettend belangrijk”

De zinsnede over de economische potentie van de multifunctionele landbouw blijkt op deze zorgboerderij geen wensdroom. Vijf jaar geleden begonnen Monteny en Van de Vliet met een paar deelnemers per week. Nu zijn er elke dag twee groepen ouderen aanwezig, bij elkaar 46 bezoekers per week. “Landbouw en zorg is gewoon een prachtig verhaal dat wordt doorverteld. Wij doen weinig aan acquisitie en toch hebben we nog steeds een wachtlijst. Er is een enorme behoefte aan deze vorm van zorg. Met de vergrijzing neemt die behoefte alleen maar toe.”

Mopperen op LTO

Hij geeft toe, multifunctionele boeren mopperen wel eens op LTO. Ook zelf was hij weleens kritisch. Wordt verbreding wel serieus genomen? Dat doet de organisatie zeker, zegt hij. “Dat blijkt uit de nieuwe organisatiestructuur van de organisatie. LTO kent nu drie pijlers: Dier, Plant en Multifunctionele Landbouw. Dat zegt genoeg. Aan mij de taak om als voorzitter die positie waar te maken. Samen met de organisaties waarmee we in het platform samenwerken. En met de inzet van alle multifunctionele leden die ambassadeur zijn voor de hele sector.”

De speerpunten van zijn platform staan al op papier. Verbetering van het ondernemerschap staat op de actielijst, klimaat en duurzaamheid krijgen de volle aandacht. En heel concreet: elk kind moet op de basisschool minimaal een keer op een boerderij zijn geweest. “Weten waar je voedsel vandaan komt, dat is ontzettend belangrijk. Zo’n ervaring neemt een kind de rest van zijn leven met zich mee. Die wens gaan we in daden omzetten. In sommige regio’s is boerderij-educatie al goed opgezet, maar er zijn ook witte gebieden. Op die plekken gaan we eerst aan de slag.”

Laatste reacties

  • piethermus1

    Succes, Arjan! Go!

  • haj146

    Laatst stond hier een artikel dat verbreding geen knaken opleverde, enkel arbeidsvreugde. Zorg ben je zo afhankelijk van de overheid als d epest. En die is zacht gezegd onbetrouwbaar. Maar succes met je bedrijf !

Of registreer je om te kunnen reageren.