Home

Achtergrond 2 reacties

Een-na-hoogste ambtenaar poetst imago Van Dam op

Van Dam zei: ik zit er niet alleen voor de boeren. Schouten zegt: ik ben minister voor alle Nederlanders. Er is minder verschil tussen beide bewindslieden dan menigeen in de agrarische sector wenst of dacht. Tijd voor rehabilitatie van Van Dam?

Oud-staatssecretaris van landbouw Martijn van Dam is praktisch vergeten. Toen minister Carola Schouten dit najaar het stokje (via tussenpersoon minister Henk Kamp) overnam van Van Dam ging in agrarisch Nederland de vlag uit – mét wimpel. De vlag kwam tevoorschijn vanwege de wedergeboorte van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de wimpel verscheen vanwege de persoon van de minister: boerendochter Carola Schouten.

Nu krijgt de minister op haar kerstrapport een dertiende plaats in de AgriTop50 – de jaarlijkse ranglijst van invloedrijke mensen in de land- en tuinbouw. Haar voorganger Martijn van Dam (vorig jaar nog dertiende) is uit de lijst verdwenen.

Had Van Dam toch niet een plaatsje moeten hebben? De publiekspeiling die op Boerderij.nl werd gehouden, was duidelijk. De oud-bewindsman vergaarde maar één stem. Exit Van Dam dus.

‘Prestaties Van Dam niet op waarde geschat’

Is dat terecht? Directeur-generaal Marjolijn Sonnema van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (nummer 16 in de AgriTop50) zet het optreden van de voormalig staatssecretaris toch in een ander licht. In een opmerkelijk interview in de vandaag gepubliceerde papieren versie van de AgriTop50 zegt Sonnema dat de prestaties van Van Dam door de Tweede Kamer niet op waarde zijn geschat. – waar het gaat om zijn inspanningen in Brussel om de derogatie voor elkaar te krijgen.

Foto: ANP
Foto: ANP

In het parlement waren het vooral CDA (Jaco Geurts) en SGP (Elbert Dijkgraaf) die Van Dam voor de voeten wierpen dat hij afwezig was geweest in Brussel. Van Dam slaagde er voor de buitenwacht en voor de Kamerleden niet in dat beeld te keren. Daar deden een paar indrukwekkende bijeenkomsten met melkveehouders in Oost- en Zuid-Nederlands niets aan af.

‘Van Dam heeft bij de onderhandelingen over de fosfaatrechten echt verschil gemaakt’

Sonnema is klip en klaar over de vorige bewindsman: “Hij heeft dat goed gedaan. Hij heeft bij de commissaris diepe indruk gemaakt.” Verderop stelt ze dat Van Dam “bij de onderhandelingen over de fosfaatrechten echt verschil heeft gemaakt.”

Plek 13

De woorden van de een-na-hoogste ambtenaar op het ministerie zullen Van Dam niet helpen nog terug te komen in de AgriTop50 – en het is ook niet de ambitie van Van Dam om daar nog eens terecht te komen. Sonnema probeert echter wel het beeld van de staatssecretaris wat op te poetsen.

De verschillen tussen minister Schouten en staatssecretaris Van Dam zijn inhoudelijk niet zo groot. Schoutens voorganger zei: “Ik zit hier niet alleen voor de boeren. Schouten zegt: “Ik ben minister voor alle Nederlanders”. In feite zit er geen verschil tussen beide uitspraken. Logisch dus dat ze elkaar opvolgen op dezelfde stek in de AgriTop50: op nummer 13.

Foto

  • Van Dam slaagde er voor de buitenwacht en voor de Kamerleden niet het beeld te keren dat hij in Brussel te afwezig was. Foto: ANP

    Van Dam slaagde er voor de buitenwacht en voor de Kamerleden niet het beeld te keren dat hij in Brussel te afwezig was. Foto: ANP

Laatste reacties

  • boerderij12

    linkse kliek

  • Bolder01

    Lul niet.. ga zelf is aan het werk met een boerderij.... luiwammers.

Of registreer je om te kunnen reageren.