Home

Achtergrond

Duitse belangenbehartigers willen veehouders op termijnmarkt

Duitse melkveehouders kunnen straks naar de termijnbeurs om de gevolgen van melkprijsschommelingen op te kunnen vangen. Boerenorganisaties proberen de koudwatervrees bij de boeren weg te nemen met cursussen.

Over de wenselijkheid van termijnhandel om prijsrisico’s voor de melkveehouderij te beperken, is in Duitsland de afgelopen jaren veel gesproken. Boerenfederatie Deutscher Bauernverband (DBV) en het Deutsche Raiffesenverband (DRV), de belangenbehartiger van de coöperatieve verwerkers, willen nu niet meer dat het bij mooie aanbevelingen blijft, maar dat de koe in figuurlijke zin bij de horens wordt gevat, ook en met name door de individuele melkveehouders en/of producentenverenigingen. Niet alleen de zuivelindustrie, trouwens. “Warentermijnhandel is een belangrijk markteconomisch instrument, waarmee de omgang met extreme prijsschommelingen vereenvoudigd wordt, met name als de staat zich nog verder uit de melkmarkt terugtrekt”, zegt het DBV. De handelsmogelijkheden worden volgend jaar bovendien groter, omdat de EEX in Leipzig tevens contracten voor rauwe melk gaat aanbieden, naast de bestaande handel in mageremelkpoeder en boter.

Koudwatervrees wegnemen

‘Termijnhandel is beursspeculatie en het risico op verlies is daarom groot,’ denken de meeste boeren. Die gedachte is echter onjuist, vinden niet alleen DBV en DRV, maar ook hoogleraar Holger Thiele van het Institut für Ernährungswirtschaft (IFE) in Kiel.

‘Termijnhandel is beursspeculatie en het risico op verlies is daarom groot', denken de meeste boeren. Die gedachte is echter onjuist, vinden het Duitse DBV en DRV. Foto: Henk Riswick
‘Termijnhandel is beursspeculatie en het risico op verlies is daarom groot', denken de meeste boeren. Die gedachte is echter onjuist, vinden het Duitse DBV en DRV. Foto: Henk Riswick

Termijnhandel is naar zijn mening juist het tegendeel van beursspeculatie, althans, als de transacties op de juiste wijze worden uitgevoerd. Het instituut heeft op verzoek van de genoemde organisaties daarom een serie seminars voor melkveehouders opgezet om de ins en outs van de termijnhandel uit de doeken te doen en zo de koudwatervrees weg te nemen. Thiele heeft het afgelopen jaar zeven van die cursussen met deelname van 250 melkveehouders geleid. De cursisten konden onder meer kennis nemen van de ervaringen van Noord-Amerikaanse collega’s, voor wie afdekking van prijsrisico’s met termijncontracten al een normale zaak is. Volgend jaar mikt het IFE op voortzetting van het initiatief.

‘Nu al exporteren we ongeveer 50% van onze zuivelproducten en daarvan gaat 12% naar derde landen. Daarmee zullen we nog sterker blootgesteld worden aan wereldprijs- en wisselkoersschommelingen’

Volatiliteit blijft

De coöperatieve melkverwerkers zelf zien ook veel in termijncontracten. Bestuursvoorzitter Thomas Stürtz van de grootste Duitse zuivelcoöperatie DMK zegt erg ingenomen te zijn met het scholingsinitiatief van DBV en DRV. De coöperatieve verwerkers treffen voorbereidingen om de leveranciers voor langere tijd vastliggende melkprijzen aan te bieden en de termijnbeurs zal daarbij een sleutelrol gaan spelen.

Dat de termijnhandel als onderdeel van het prijsrisicomanagement steeds belangrijker wordt lijdt voor Stürtz geen twijfel. “De export naar landen buiten de EU krijgt steeds meer gewicht. Nu al exporteren we ongeveer 50% van onze zuivelproducten en daarvan gaat 12% naar derde landen. Daarmee zullen we nog sterker blootgesteld worden aan wereldprijs- en wisselkoersschommelingen. Volatiliteit blijft”, constateert de bestuurstopman van het Noord-Duitse concern.

Of registreer je om te kunnen reageren.