Home

Achtergrond 3 reactieslaatste update:20 dec 2017

Dierrechten over 2017 niet afschrijfbaar

Fiscaal afschrijven op dierrechten voor varkens en pluimvee is over 2017 niet meer mogelijk. Dat zeggen fiscalisten die betrokken zijn bij het jaarlijkse overleg over fiscale landbouwnormen van onder meer het ministerie van Financiën, de Belastingdienst en brancheorganisatie VLB.

Het ministerie van Financiën huldigt de opvatting dat er geen einddatum bestaat voor het systeem van dierrechten en dat ze daarom niet afschrijfbaar zijn, aldus Pieter Seegers, voorzitter van het overleg over de landbouwnormen, en Bert van den Kerkhof, van Abab en tevens voorzitter van de sectie recht van VLB.

Vorig jaar kon afschrijven nog wel. Toen was er nog een einddatum. Inmiddels is de regeling veranderd, waardoor er geen einddatum meer aan vast zit. Dus kan er niet op afgeschreven worden, is de redenering van de overheid. De accountants zijn het hier niet mee eens, aldus Van den Kerkhof. Volgens hem is het nog steeds een tijdelijke regeling.

Minister praat over afschrijven fosfaatrechten

Ook de fosfaatrechten voor melkvee die per 1 januari komen, worden wegens het ontbreken van een einddatum niet fiscaal afschrijfbaar. Vanuit de sector wordt er nu intensief gelobbyd om daar verandering in te brengen. Vorige week is er bij de begrotingsbehandeling van LNV in de Tweede Kamer op aangedrongen door de SGP. Minister Schouten voert nu overleg met haar collega van Financiën over de afschrijfbaarheid van de fosfaatrechten, bevestigt het ministerie.

‘Een eventuele afschrijving op fosfaatrechten zal ook gelden voor varkens- en pluimveerechten’

Van den Kerkhof wijst erop dat voor fosfaatrechten geen andere regels kunnen gelden dan voor dierrechten. “Als er overleg plaatsvindt over de afschrijving van fosfaatrechten dan zal dit ook gelden voor varkens- en pluimveerechten. De methodiek van afschrijven is immers gelijk.”

Winst doorschuiven, belasting vervalt

Alies Visscher van Countus maakt wel een praktische kanttekening bij de fosfaatrechten. Veel boeren die deze rechten verkopen, maken gebruik van de mogelijkheid om de fiscale claim hierop door te schuiven. Dit kan door een samenwerkingsverband aan te gaan met een collega. Duurt die samenwerking minimaal drie jaar, dan is over de winst op de rechten geen belasting verschuldigd. Daarvoor is het wel nodig dat de rechten voor een waarde nul ingeboekt worden. Dat kan, omdat ze bij invoering ‘gratis’ door de overheid verstrekt worden. Bij een waarde nul valt er evenwel niks af te schrijven. Voor de boeren die deze weg kiezen, is fiscaal afschrijven dus sowieso niet aan de orde.

Dierrechten voor varkens zijn niet meer fiscaal afschrijfbaar. Financiën stelt dat er geen einddatum bestaat voor de rechten en ze dus niet afschrijfbaar zijn. - Foto: Ronald Hissink
Dierrechten voor varkens zijn niet meer fiscaal afschrijfbaar. Financiën stelt dat er geen einddatum bestaat voor de rechten en ze dus niet afschrijfbaar zijn. - Foto: Ronald Hissink

Afschrijven op gebouwen

Voor het eerst is er in de landbouwnormen een afspraak gemaakt over afschrijving op agrarische bedrijfsgebouwen. Tot nu toe werd dit van geval tot geval bekeken. Dat meldt fiscalist Pieter Seegers. De afspraak geldt voor nieuwe bedrijfsgebouwen vanaf bouwjaar 2017. Voor de afschrijving wordt de zogeheten lineaire methode toegepast. De jaarlijkse afschrijving is het verschil tussen kostprijs en restwaarde, gedeeld door de levensduur.

De afschrijvingsperiode wordt voor loodsen en schuren 32 jaar, voor varkensstallen 19 en voor andere stallen 24 jaar. De restwaarde varieert van 4-5% en de jaarlijkse afschrijving is 3-5%.

Medeauteurs: Mariska Vermaas en Johan Oppewal

Laatste reacties

  • John*

    volgens mij kan de volledige waarde dit jaar ineens afgeschreven worden, ze zouden per 31-12-2017 afgeschaft worden en er is niets voor terug gekomen...

  • robert1

    waar is dan al bepaald dat de rechten langer blijven?

  • Gerard Groot Koerkamp

    Helemaal mee eens einddatum varkensrechten is 31 december 2017.

Of registreer je om te kunnen reageren.