Home

Achtergrond

Blij met Beter Leven-konijn

De onderzoekspilot één ster Beter Leven-konijnenvlees is afgesloten. De sector is blij met het keurmerk van de Dierenbescherming, dat vanaf begin volgend jaar officieel wordt toegekend.

Supermarkt Albert Heijn introduceert konijnenvlees met één ster Beter Leven Keurmerk (BLK). Het vlees is afkomstig van konijnen die zijn gehouden volgens één ster BLK binnen een pilot-onderzoek om de mogelijkheden van invoering van het label voor konijnenvlees te verkennen. Arie Kool, konijnenhouder en voorzitter vakgroep konijnenhouderij van LTO-Nederland, is blij dat een erkend keurmerk voor konijnenvlees in het verschiet ligt.

Waarom ben je blij met deze pilot?

“Er is geen door de Dierenbescherming erkend keurmerk in Nederland voor konijnenvlees, dat aandacht heeft voor dierenwelzijn. Als sector kennen we wel het parkkonijn, met meer aandacht voor dierenwelzijn, maar dat is minder bekend bij het grote publiek. In de praktijk kiezen veel supermarkten helaas voor goedkoop konijnenvlees uit met name Frankrijk en Hongarije, waar geen aandacht is voor dierenwelzijn. We hopen dat dit verandert met de komst van één ster BLK.”

Arie Kool, voorzitter LTO vakgroep konijnenhouderij. - Foto: Paul Dijkstra
Arie Kool, voorzitter LTO vakgroep konijnenhouderij. - Foto: Paul Dijkstra

Wat is het verschil tussen gangbaar, parkkonijn en één ster BLK?

“In de traditionele houderij hebben vleeskonijnen 600 vierkante centimeter tot hun beschikking en krijgen ze knaagmateriaal. Parkkonijnen hebben 800 vierkante centimeter tot hun beschikking met plateaus om te kunnen springen, en schuilmogelijkheden. Daarnaast krijgen ze ruwvoer en knaagmateriaal. In deze beide systemen zijn de voedsters – moederkonijnen – individueel gehuisvest. Dat is het grote verschil met één ster BLK. Hierbinnen worden de voedsters met hun jongen een deel van de tijd in groepen gehuisvest. Verder hebben de vleeskonijnen 900 vierkante centimeter leefoppervlak en meer ruwvoer en afleidingsmateriaal tot hun beschikking.”

Waarom worden de voedsters individueel gehuisvest?

“In de periode vlak voor en de eerste weken na de geboorte kunnen voedsters niet in groepen leven, omdat ze elkaar en elkaars jongen iets aandoen. Dat is in de natuur niet anders. Een voedster trekt zich voor de geboorte terug en mengt zich pas enkele weken daarna met haar jongen tussen andere voedsters met jongen.”

De pilot is afgelopen. Hoe gaat het verder?

“De pilot is gefinancierd door de overheid en de sector. Hij is uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR), de sector en de Dierenbescherming, op één bedrijf waar regelmatig onderzoeken worden gedaan. Nu evalueren we de knelpunten met WUR en de Dierenbescherming en brengen we in beeld wat het keurmerk betekent voor het welzijn van de dieren. Ik hoop dat de Dierenbescherming begin 2018 één ster BLK voor konijnenvlees invoert.”

Hoe groot is de sector in Nederland?

“Nederland telt ongeveer 45 professionele konijnenhouders met in totaal 45.000 voedsters. Die produceren jaarlijks zo’n 6.500 ton konijnenvlees. De belangrijkste afzetmarkten zijn Nederland en België. Samen met de Belgische konijnenhouders die ongeveer 2.500 ton produceren, zijn we niet zelfvoorzienend en moet er konijn worden geïmporteerd om aan de vraag te voldoen. In Nederland is konijn een seizoensgerecht met pieken rond Kerst en Pasen. In België wordt jaarrond konijn gegeten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.