Home

Achtergrond

Voorlopig geen hogere rente in eurozone

Het ziet er voorlopig niet naar uit dat er verandering komt in de historisch lage rentestanden in de eurozone. Ondertussen groeit de economie door.

Banken kunnen beter zorgen dat ze hun eigen kosten verlagen dan dat ze de Europese Centrale Bank (ECB) de schuld geven van lage winstmarges. Met dergelijke woorden kaatste ECB-president Mario Draghi de bal terug naar banken die kritiek hebben op het huidige rentebeleid van de ECB.

Draghi zei dat volgens zakenkrant Financial Times tijdens een jubileumbijeenkomst van de bankenwaakhond in de eurozone SSM. Sinds 2014 kost het banken geld als ze geld op hun rekening bij de ECB stallen. En dat kunnen ze niet of niet volledig doorberekenen aan hun klanten is de veelgehoorde kritiek.

Rente voorlopig gelijk

Eind oktober maakte de ECB bekend dat de rente voorlopig gelijk blijft. Wel wordt het steunprogramma via het opkopen van leningen in 2018 gehalveerd. Geen € 60 miljard per maand, maar € 30 miljard is beschikbaar. Dat duurt in ieder geval tot en met september 2018.

Ondertussen groeit de economie in de eurozone gestaag verder, mede door de ruim geopende geldkraan van de ECB. De Europese Commissie verhoogde de ramingen voor economische groei in de eurolanden. Dit jaar komt de groei uit op 2,2%, in eerdere ramingen was dat nog 1,9%. De groei in 2018 wordt geraamd op 2,1% tegen eerder 1,8%.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.