Home

Achtergrond 5 reacties

Schouten ‘netwerkt’ in Brussel voor Nederlandse boer

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) was maandag in Brussel voor overleg met Europese landbouwministers. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om veel nieuwe collega’s te ontmoeten.

Het was zeker niet haar eerste keer in Brussel. Als boerendochter had Carola Schouten nooit geprotesteerd in de Europese hoofdstad; maar als Kamerlid had ze Brussel wel eens aangedaan, vertelde de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maandag 6 november voor aanvang van haar eerste vergadering als Nederlands vertegenwoordiger bij de Europese Landbouwraad.

De minister zei blij te zijn dat ze zich in Brussel kon melden en dat Nederland daar weer met een landbouwminister vertegenwoordigd was, ook al konden haar voorgangers zich in Brussel altijd al minister noemen. En ja, ze zou vast haar naam wel noemen, al was ‘Hallo! Ik ben Carola Schouten’ misschien iets te frivool voor deze ernstige vergadering.

Want, zo zei de minister na afloop: “een van de bijzondere dingen van zo’n vergadering is wel dat je met zoveel verschillende landen over zoveel belangrijke onderwerpen spreekt. Je merkt hoeveel belangrijke zaken hier besloten worden. En dat er heel veel regelgeving voor boeren en vissers uit Brussel komt. Het is dus belangrijk dat je daar je netwerk hebt en dat je de mensen snel kunt aanspreken als er iets speelt. Daar hebben we vandaag de eerste stappen in gezet. En je merkt ook dat er belang aan het Nederlandse standpunt wordt gehecht. En dat we vandaag meteen ook de twee belangrijkste commissarissen konden spreken, bevestigt dat ook.”

Schouten maakt kennis met de Bulgaarse minister van landbouw Rumen Porodzanov.
Schouten maakt kennis met de Bulgaarse minister van landbouw Rumen Porodzanov.

Geen plankenkoorts

De landbouw- en visserijraad was maandag geen zware klus. Schouten toonde geen koudwatervrees of plankenkoorts. Op de agenda stonden de Europese handelsbesprekingen, een rapport over de invoering van geïntegreerde gewasbescherming, en er werd gesproken over duurzaam bodembeheer. “Aan de ene kant van belang voor onze boeren, aan de andere kant van belang voor het klimaat en het milieu”, aldus Schouten.

Ze mocht plaatsnemen aan de lange tafel in het nieuwe gebouw van de Europese Raad, geflankeerd door directeur-generaal agro en natuur Marjolijn Sonnema. Links naast de Nederlandse delegatie zat Fernand Ettgen, de Luxemburgse minister van landbouw, aan de rechterkant de Slowaakse minister Gabriela Matečná met haar secondant. Tegenover haar de Cypriotische, Deense en Ierse collega’s.


 • Minister Schouten in gesprek met minister Fernand Ettgen (Luxemburg). Rechts: Marjolijn Sonnema, directeur Agro en Natuur bij ministerie van LNV. - Foto's: Europese Unie

  Minister Schouten in gesprek met minister Fernand Ettgen (Luxemburg). Rechts: Marjolijn Sonnema, directeur Agro en Natuur bij ministerie van LNV. - Foto's: Europese Unie

 • Schouten met de Slowaakse landbouwminister Gabriela Matecná (links).

  Schouten met de Slowaakse landbouwminister Gabriela Matecná (links).

Ze maakte van de gelegenheid gebruik kennis te maken met een aantal collega’s met wie ze in de nabije toekomst over belangrijke onderwerpen zal praten. “De Fransen, Denen, de Spaanse, de Bulgaarse nieuwe voorzitter straks; de Luxemburger zat naast me, was ook handig om even te spreken. En ik heb nog even gesproken met Europees landbouwcommissaris Phil Hogan en visserijcommissaris Karmenu Vella, belangrijk met het oog op de discussies over het gemeenschappelijk landbouwbeleid. We hebben bewust de Nederlandse prioriteiten aangestipt: bijvoorbeeld het belang om maatschappelijke doelen te koppelen aan het GLB en ook de positie van de boer in de keten, zodat die een sterkere positie krijgt.”


 • Schouten in gesprek met Europees landbouwcommissaris Phil Hogan (rechts).

  Schouten in gesprek met Europees landbouwcommissaris Phil Hogan (rechts).

 • Carola Schouten ontmoet Europees Commissaris Karmenu Vella (Visserij).

  Carola Schouten ontmoet Europees Commissaris Karmenu Vella (Visserij).

 • Nederlandse delegatie onder leiding van minister Schouten in gesprek met Karmenu Vella.

  Nederlandse delegatie onder leiding van minister Schouten in gesprek met Karmenu Vella.

‘Als het een goede lijn is, hoef je hem ook niet te veranderen’

De Nederlandse inbreng is niet echt veranderd met een nieuwe minister. Schouten: “Als het een goede lijn is, hoef je hem ook niet te veranderen.”

Bij de discussie over de verschillende handelsakkoorden legde Schouten uit dat het van belang is dat Europese boeren geen strengere standaarden opgelegd krijgen dan boeren in de landen waarmee een akkoord wordt gesloten. “Ik denk wel dat dat belang goed is doorgekomen bij de commissaris”, zei Schouten na afloop.

Bij de opening werd Schouten warm welkom geheten door voorzitter Tarmo Tamm, de Estse landbouwminister die dit half jaar de voorzittershamer hanteert. Europees landbouwcommissaris, die ze later op de dag nog zou ontmoeten, sloot zich bij die woorden aan.

Schouten in gesprek met de Spaanse minister van landobuw, Isabel Garcia Tejerina.
Schouten in gesprek met de Spaanse minister van landobuw, Isabel Garcia Tejerina.

Minister spreekt Engels in Brussel

Hoewel de meeste ministers spreken in hun eigen taal, koos Schouten voor een inbreng in het Engels. Daarmee zette ze een traditie voort die het vorige kabinet al inzette. Daardoor was het alleen de Franstalige Belgische minister Denis Ducarme, die nog een paar woorden in het Nederlands sprak: hij heette de nieuwe Nederlandse landbouwminister in haar eigen taal van harte welkom, om vervolgens zijn betoog in het Frans te vervolgen.

Schouten is van plan Engels te blijven spreken in Brussel. “In de contacten met de collega’s spreek je toch vaak Engels. Nederlands is een heel belangrijke taal. Maar je merkt hier dat de voertaal over het algemeen Engels is, en dat gaat dan net iets sneller.”


 • Schouten met de Britse landbouwminister George Eustice (links).

  Schouten met de Britse landbouwminister George Eustice (links).

 • Schouten met de Maltese parlementair secretaris voor landbouw, Clint Macmilleri.

  Schouten met de Maltese parlementair secretaris voor landbouw, Clint Macmilleri.

Tijdens het openbare deel van de vergadering (over de geïntegreerde gewasbescherming) beklemtoonde Schouten het belang van de beschikbaarheid van voldoende laagrisicomiddelen.

Glyfosaat niet op de agenda

Haar Duitse collega Christian Schmidt vond dat van belang is dat de besluiten in de EU gebaseerd worden op wetenschappelijke gegevens. “We moeten besluiten niet op emoties baseren.” Schouten kreeg bijval van haar Finse collega Jari Leppä, die zei dat chemische gewasbeschermingsmiddelen alleen nog toegepast moeten worden als er écht geen andere alternatieven meer zijn. En dan nog mogen die middelen uitsluitend toegepast worden door mensen die daarvoor goed zijn opgeleid.

Glyfosaat stond maandag niet op de agenda. Maar verschillende ministers verwezen wel naar de discussie daarover die deze week tot een conclusie moet leiden.

Alle energie steken in alternatieven voor chemische middelen

Schouten hintte er tijdens de vergadering niet op, maar voorafgaand aan de landbouwraad maakte ze duidelijk wat wat haar betreft alle energie nu gestoken wordt in het ontwikkelen van duurzame en groene alternatieven voor de chemische bestrijdingsmiddelen. Liefst moet voorkomen worden dat chemische middelen nodig zijn. Als er toch gewasbescherming nodig is, dan met groene en duurzame middelen en als dat helemaal niet lukt, zou er nog chemische bestrijding mogelijk kunnen zijn.

En wat er gebeurt als er over vijf jaar een einde komt aan de toelating van glyfosaat, is een kwestie van later zorg. “Over vijf jaar moeten we kijken wat dan de stand van de wetenschap is, er kunnen altijd weer nieuwe inzichten komen. Nu is het van belang duidelijkheid te geven over de toelating en tegelijkertijd de tijd maximaal inzetten op alternatieven.”

Laatste reacties

 • Pieter5775

  Ze heeft vandaag in 1 dag meer bereikt in Brussel dan Van Dam in z'n hele periode!

 • .....

  Is die van Dam wel in Brussel geweest dan?

 • veldzicht

  @.......Welnee,van Dam had een dubbele agenda:zoveel mogelijk de boeren de nek omdraaien ten behoeve van zijn linkse vriendjes.

 • Jan Braakman

  Geachte Pieter5775, ....., veldzicht. Gelieve de regels van Boerderij.nl in acht te nemen en een inhoudelijke niet op de persoon gerichte discussie te voeren.

 • alco1

  We mogen toch wel blij zijn dat ZIJ zich daar laat horen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.