Home

Achtergrond

Provincie moet bouwstop geiten beter onderbouwen

CDA en VVD in Provinciale Staten van Gelderland vinden de bouwstop in de geitenhouderij in de provincie een te bot middel, dat niet voldoende is onderbouwd.

Dat stelden beide coalitiepartijen in de commissievergadering over het besluit van Gedeputeerde Staten om geen nieuwe geitenbedrijven meer toe te staan en dat bestaande geitenbedrijven niet meer mogen uitbreiden. Verantwoordelijk gedeputeerde Jan Jacob van Dijk wil de bouwstop voor een jaar verlengen.

Het besluit werd eind augustus genomen om te voorkomen dat Brabantse melkgeitenbedrijven zich in Gelderland zouden vestigen. De provincie Brabant had eerder al besloten om de geitensector op slot te zetten.

CDA en VVD: te weinig inzicht in gezondheidsrisico‘s

CDA en VVD in de Gelderse Staten vinden dat er nu te weinig inzicht is in de gezondheidsrisico’s om de noodmaatregel te verlengen. Oppositiepartijen SGP en ChristenUnie sluiten zich hierbij aan. Gedeputeerde Staten namen het besluit op basis van een onderzoek waaruit bleek dan omwonenden van geitenbedrijven meer kans hebben om longontsteking op te lopen.

Gelderse geitenhouders lieten de provincie weten wat de invloed van het besluit op hun bedrijven is. De ondernemers hebben in veel gevallen al investeringen gedaan in verduurzaming of schaalvergroting, maar kunnen die investeringen nu niet terugverdienen.

Gedeputeerde Van Dijk zegt dat het besluit is genomen op basis van een doorrekening van de Brabantse situatie. Daaruit bleek dat het gezondheidsrisico in Gelderland groter is. In afwachting van verder onderzoek naar de oorzaak van de vergrote kans op longontsteking wil hij de stop nog een jaar handhaven. Provinciale Staten van Gelderland besluit hierover op 13 december.

Of registreer je om te kunnen reageren.