Home

Achtergrond 1 reactie

Platteland gaat strijd aan met criminelen

Drugslabs in leegstaande schuren, diefstal van landbouwmachines en hennepteelt in maisvelden zijn zo maar wat voorbeelden van criminele praktijken in het buitengebied. Sinds vorig jaar is er in diverse regio’s een samenwerking tussen alle partijen die op het platteland werkzaam zijn om criminaliteit tegen te gaan.

Woensdag 8 november krijgt Dronten als vijfde gemeente een Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) Buitengebied.

Ervaringen in Bronkhorst, Moergestel, Ede en Elst leren dat criminaliteit daalt als gemeente, politie, brandweer, boeren, waterschappen, natuurorganisaties en zelfs jagers en makelaars in agrarisch vastgoed met elkaar samenwerken. De successen in pilotgebieden zorgen ervoor dat het KVO in hoog tempo over het land wordt uitgerold. De gemeentes Zeewolde, Almere, Houten, Noordoostpolder in Flevoland beginnen binnenkort aan het project. Zo ook de Gelderse gemeentes Scherpenzeel en Berkelland.

‘Criminaliteit daalt als gemeente, politie, brandweer, boeren, waterschappen, natuurorganisaties en zelfs jagers en makelaars in agrarisch vastgoed met elkaar samenwerken’

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid is nog op zoek naar een gemeente in Overijssel voor het project. In Zaltbommel en Maasdriel willen de gemeentebesturen ook deelnemen aan het project, hier ontbreekt de financiering nog.

Samenwerking resulteert effect

De samenwerking leidt tot resultaten. Zo werd een grootschalige diefstal van landbouwmateriaal teruggedrongen. Paul van de Weiden, projectleider CCV: “Doordat alle aanwezige partijen beter opletten, kwamen we bij een verdacht type bus uit. Het bleek dat een verhuurbedrijf een criminele bende faciliteerde.”

Soms werken boeren, vrijwillig of niet, samen met criminelen. Ook gebeuren criminele zaken zonder medeweten van eigenaren, zoals hennepteelt in een maisveld of een leegstaand gebouw. Tussen leegstaande gebouwen en criminaliteit is volgens sommige partijen een verband. Boeren worden bijvoorbeeld benaderd om hun lege schuren/stallen ter beschikking te stellen voor wietteelt.

Verdachte omstandigheden melden

Volgens Van de Weiden kan criminaliteit alleen bestreden worden door samen te werken en melding te maken van verdachte omstandigheden. Zo kunnen patronen ontdekt worden en kan gericht actie ondernomen worden.

Mede-auteur: Carolien Kloosterman

Eén reactie

  • Wiann

    Boer let op je kippen en.......

Of registreer je om te kunnen reageren.