Home

Achtergrond 1 reactie

Olieprijs binnen halfjaar 30% gestegen

De olieprijs stijg nog steeds verder. Sinds juni is de prijs al met 30% gestegen.

De nieuwste impuls voor het verder oplopen van de prijs is de onrust in Saoedi-Arabië. In het grootste olieproducerende land ter wereld kwam een golf aan arrestaties op gang. Meer dan 60 prinsen, ministers en belangrijke zakenlieden zijn opgepakt. Als reden wordt het bestrijden van de corruptie aangevoerd. Door de omvang van de corruptie-aanpak is er wat onzekerheid ontstaan over de stabiliteit in het land.

Verstoring olieaanvoer vanuit Saoedi-Arabië

De angst bestaat dat de nieuwe kroonprins Mohammed bin Salman zijn hand wellicht overspeelt. Analisten houden rekening met een mogelijke verstoring van de olieaanvoer. De oliemarkt is wat dat betreft erg kwetsbaar, aldus een Amerikaanse analist.

Als gevolg hiervan loopt de notering van een vat Brent-olie op richting $ 64 en moet voor een vat WTI-olie bijna $ 57 worden neergeteld. Daarmee zit de olieprijs royaal boven de prijs die de Opec-landen tijdens hun bijeenkomst in mei als een ‘goede prijs’ noemden, namelijk $ 50.

Stijging geen gevolg van voorraden

Volgens analisten is de huidige stijging puur een gevolg van de onrust in het Midden-Oosten en niet gebaseerd op de voorraden. Een werkelijke link met de olievoorraden zijn er niet, daarvoor zijn de olievoorraden te groot. Zelfs zo groot dat de productie beperkende maatregelen die de Opec zichzelf oplegt niet voldoende zijn om de overschotten op langere termijn terug te dringen.

De hogere olieprijs zal daarnaast tevens zorgen voor extra motivatie om de productie op te voeren. Hierbij wordt verwezen naar de Amerikaanse schalieolie-producenten.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Eén reactie

  • deB.


    Buitengewoon, kan de melk er achteraan stijgen...

Of registreer je om te kunnen reageren.