Home

Achtergrond

Oliemarkt denkt aan verlenging Opec-akkoord

In aanloop naar de Opec-bijeenkomt op 30 november lopen de olieprijzen verder op. Een vat Brent-olie beweegt zich al een aantal dagen net boven de $ 63. Daarmee staat de olieprijs op het hoogste punt sinds juni 2015.

Ook een vat West Texas Intermediate (WTI) kruipt steeds verder in prijs omhoog, in de richting van $ 58. De daling van de Amerikaanse olievoorraden hebben een stimulerende werking op de olieprijs. De Amerikaanse Energy Information Administration meldde dat de voorraad olie afgelopen week met 1,9 miljoen vaten was gedaald. Dat kwam aardig overeen met voorspellingen die analisten hadden gedaan. Zij kwamen uit op een schatting van 2,1 miljoen vaten

Onzekerheid over Opec-akkoord.

Maar de belangrijkste factor op dit moment blijft de hoop op een verlenging van het Opec-akkoord voor de oliemarkt. Het huidige akkoord om de productie relatief laag te houden loopt in maart 2018 af. Toch is er weinig echte zekerheid dat er een verlenging voor heel 2018 uitrolt.

Saoedi-Arabië heeft weliswaar gezegd het akkoord te willen verlengen, maar veel investeerders zijn er minder zeker van of Rusland zich ook hard wil maken voor een verlenging van het akkoord. Afgelopen dinsdag heeft de Russische minister van Energie, Alexander Novak, gesprekken gevoerd met Russische oliemaatschappijen over de mogelijke verlenging van het akkoord. Over de uitkomst daarvan is niets bekend.

Over een blijvende rol van de Amerikaanse schalie-olie bestaat tussen analisten onenigheid. Neil Dwane, hoofdstrateeg van Allianz Global Investors, denkt dat de schalie-oliehausse niet houdbaar is. Volgens Dwane is deze sector te zwaar gefinancierd ($ 100 miljard), bij een stijgende rente verwacht hij grote problemen.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.