Home

Achtergrond

Knot: ECB-opkoopprogramma moet stoppen

Er moet een eind komen een de opkoopregeling van schuldpapieren van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat is de mening van Klaas Knot, de president van de Nederlandsche Bank (DNB).

De huidige regeling van de ECB moet niet worden verlengd, na september 2018 kan de economie het zelf wel, vindt Knot. De economie van de eurozone groeit namelijk stevig en er is volgens de DNB-voorman geen risico op deflatie meer. Knot bracht zijn mening naar buiten tijdens een toespraak in Londen.

Opkoopprogramma zorgt voor voldoende prikkel

Dat de beoogde 2% inflatie nog niet is gehaald, is volgens Knot geen probleem. Het opkoopprogramma heeft gezorgd voor voldoende prikkel in de markt om uiteindelijk dat inflatiedoel te kunnen bereiken zonder verdere opkoopprogramma’s, aldus Knot. Dat het dan wat langer gaat duren dan we gewend zijn vindt hij niet zo belangrijk. Knot: “Het gebeurt dan wel op een ‘middellange termijn’ die verder weg ligt dan veel van ons gewend zijn.”

Opkoop schuldpapier ECB

De ECB halveerde eind oktober de omvang van het steunprogramma. Vanaf januari tot eind september volgend jaar wordt nu nog maar voor € 30 miljard per maand aan schuldpapier opgekocht. Het opkoopprogramma begon in 2015 en op het hoogtepunt werd er voor € 80 miljard per maand aan obligaties gekocht.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.