Home

Achtergrond 1 reactie

In de media: ‘Minister met een onbeperkt plichtsbesef’

De nieuwe minister van landbouw kreeg een positief onthaal in de pers. Er was wel veel aandacht voor haar privéleven.

Een tabelletje op Twitter (zie hieronder) was bij de boerenfans trending topic. Tussen 1980 en 2016 steeg het aantal inwoners in Nederland van 14 miljoen naar 17 miljoen. Het aantal auto’s groeide van 4 naar 12 miljoen en het aantal vliegbewegingen op Schiphol van 185.000 naar 480.000. En nu de crux: het aantal koeien daalde van 2,4 miljoen naar 1,7 miljoen. Statement dat de twitteraars wilden maken: waarom moet de landbouw krimpen en mogen mensen en andere vervuilers als auto’s en Schiphol ongebreideld groeien?

Privé

Hoe zou de nieuwe minister van Landbouw, Carola Schouten, reageren op die cijfers? ‘Ze is niet van de boeren, maar voor de boeren’, liet Mark Rutte weten. Afwachten dus of ze echt pro boer is, maar ze ontving alvast een positieve pers.

Waarbij wel opvallend veel ingegaan werd op haar privéleven. Haar vader kwam om het leven bij een ongeval op de boerderij en in alle profielen komt haar alleenstaand moederschap terug. Ze belandde in Delfshaven in een destijds ‘ruige buurt met spuiters, slikkers, pooiers en hoeren’. Geen nieuw bewindslid waar zo het privéleven werd ingedoken.

Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman
Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman

Maatschappelijke betrokkenheid

Ook in de Stentor tonen boeren zich tevreden met de nieuwe minister. Ellis Lugtenberg, melkveehouder in Olst: “Er was te weinig oog voor specifieke zaken die voor het boerenbedrijf gelden.” Christian Klein Koerkamp, melkveehouder in Lettele: “Martijn van Dam heeft er een beetje een potje van gemaakt.”

Volgens het AD schuilt er veel maatschappelijke betrokkenheid in Schouten: “Ik beschouw het als mijn missie om groepen die het zwaar hebben en niet zo’n grote mond opzetten een stem te geven”, citeert de krant. De Volkskrant laat Schouten zeggen: “Ik kom op voor de mensen die niet op het Malieveld staan, maar die in stilte niet krijgen wat hun toekomt.” Boeren zetten zelden een grote mond op en komen niet vaak op het Malieveld.

‘Boeren zetten zelden een grote mond op’

Invloedrijke vierhoek

Er is dus hoop voor de landbouw met een bevlogen minister met een volgens De Volkskrant ‘onbeperkt plichtsbesef’. Nu.nl schrijft nog dat hoewel de ChristenUnie buiten de invloedrijke vierhoek valt waarin wordt overlegd over het financieel-economisch en sociaal beleid, Schouten hier toch bij mag aanschuiven. Misschien dat ze in dat gremium namens de Twitteraars ook de tabelletjes over vliegtuigen, auto’s en koeien onder de aandacht kan brengen.

Eén reactie

  • alco1

    Hopelijk is ze bestand tegen de onverstoorbare druk van de ambtenaren onder haar.
    De boerenbelangen zullen geen voelbare beving veroorzaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.