Home

Achtergrond

Europese boeren blij maar onzeker over toelating glyfosaat

De vijfjarige toelating van glyfosaat betekent voorzichtige blijdschap bij Europese boeren. Het is immers een verkorte zekerheid; een alternatief voor glyfosaat is wenselijk.

 De Europese koepel van landbouworganisaties Copa Cogeca zegt in de Schotse krant The Courier teleurgesteld te zijn in het besluit. De positieve beoordeling van de European Food Safety Authority (EFSA) en European Chemicals Agency (ECHA) had moeten zorgen voor een toelating van vijftien jaar, vertelt secretaris-generaal Pekka Pesonen in The Courier.

‘De Europese regelgeving is lichtelijk hypocriet’
- België: Luc Vanoirbeek, de Boerenbond

De Belgische Boerenbond reageerde op landbouwleven.be gematigd positief. Volgens woordvoerder Luc Vanoirbeek is het glas voor een derde vol. De Boerenbond stelt dat nu alternatieven moeten worden gezocht, er is over vijf jaar immers weer onzekerheid over het gebruik van glyfosaat. Daarnaast vindt de Boerenbond de Europese regelgeving lichtelijk hypocriet, tegenover de import vanbuiten de EU. “Binnen vijf jaar zou men dus landbouwproducten uit landen waar glyfosaat is toegestaan moeten verbieden”, aldus Vanoirbeek.

Frankrijk wil glyfosaat over drie jaar verbieden, of eerder als er al geschikte alternatieven zijn voor de landbouw. Dat heeft president Macron meegedeeld via Twitter, na het besluit van de EU om glyfosaat weer voor vijf jaar toe te staan. “Ik heb de regering gevraagd om de noodzakelijke maatregelen te nemen, opdat het gebruik van glyfosaat in Frankrijk wordt verboden zodra er alternatieven zijn gevonden. Maar op z’n laatst over drie jaar”, aldus Macron.

‘Je kunt niet aan de ene kant een Frankrijk van de economie en aan de andere kant een Frankrijk van de ecologie hebben’
- Frankrijk: Christiane Lambert, FNSEA

Voorzitter Christiane Lambert van Franse boerenkoepel FNSEA noemt de uitlatingen van Macron ‘een politieke houding’. “De positie van president Macron is niet serieus en is een ontkenning van Europa en van de beloften die hij heeft gedaan tijdens de campagne. Als men van Europa houdt, zoals Macron zegt te doen, dan moet je ook de principes en beslissingen accepteren. Zelfs als je het daar niet mee eens bent. Je kunt niet aan de ene kant een Frankrijk van de economie en aan de andere kant een Frankrijk van de ecologie hebben, dat gaat niet.”

‘De verlenging van de toelating was er sowieso gekomen’
- Duitsland: Albert Deß, CSU-Europarlementariër en landbouwondernemer

De publieke Duitse nieuws- en actualiteitenradiozender Deutschlandfunk had een uitgebreid interview met CSU-Europarlementariër en landbouwondernemer Albert Deß. “Ik geloof dat demissionair landbouwminister Christian Schmidt zeer wijs heeft gehandeld. De verlenging van de toelating was er sowieso gekomen. Schmidt heeft ervoor gezorgd dat er toch nog aanvullende voorwaarden zijn gesteld, die er anders niet in hadden gestaan”, aldus Deß.

‘Nu zou het duidelijk moeten zijn voor iedereen dat we aan de slag moeten met de afwikkeling van het enorme glyfosaatverbruik’
- Denemarken: milieuorganisatie De Ecologische Raad

De Deense pers laat de berichtgeving voor het grootste deel over aan het nationale persbureau Ritzau. Dit bureau haalt milieuorganisatie De Ecologische Raad erbij, die meent dat de verlenging met vijf jaar een grote verbetering is ten opzichte van de oorspronkelijk beoogde tien of vijftien jaar. “Nu zou het duidelijk moeten zijn voor iedereen dat we aan de slag moeten met de afwikkeling van het enorme glyfosaatverbruik. Glyfosaat moet worden vervangen door iets minder schadelijks, voor zover mogelijk iets niet-chemisch.”

Mede-auteurs: Wim Verseput en Lydia van Rooijen

Of registreer je om te kunnen reageren.