Home

Achtergrond

Euro op weg naar nieuwe piek

De koers van de euro ten opzichte van de dollar lijkt op weg naar een nieuwe piek.

In september was de koers van de euro ten opzichte van de dollar opgelopen tot boven $ 1,20. Begin dit jaar lag de koers nog rond de $ 1,07. Sinds medio september daalde koers kortstondig tot net iets meer dan $ 1,16 begin november, maar deze week gaat het weer verder omhoog. Sommige analisten zien in de loop van dit jaar de koers weer door de $ 1,20 schieten.

Dat heeft alles te maken met de relatief sterke groei van belangrijke economieën in de eurozone. In de eerste plaats Duitsland, maar zeker ook de Nederlandse economie is op stoom blijkt uit een voortdurende stroom van positieve cijfers. Donderdag werd bekend dat de werkloosheid in Nederland opnieuw is gedaald, volgens cijfers van statistiekbureau CBS.

Brexit blijft onzekere factor

Een onzeker factor blijft voorlopig de discussie over de Brexit in het Verenigd Koninkrijk. Premier May staat van verschillende zijden onder druk. Binnen haar eigen conservatieve partij van mensen die een harde Bexit voorstaan. Aan de ander kant steeds meer kopstukken in de Britse economie die zich wel degelijk zorgen maken over de economische gevolgen van een harde Brexit zonder overeenstemming over een nieuwe relatie tussen de EU en een zelfstandig Verenigd Koninkrijk.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.