Home

Achtergrond 12 reacties

De vele vormen van mestfraude

Er is fraude met mest en mestfraude. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (IOD-NVWA) beschreef vorig jaar in een rapport over milieucriminaliteit welke vormen van fraude in het veld worden geconstateerd.

Sommige verdachten zijn zo vasthoudend, dat ze zelfs na maatregelen door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en na officiële zoekingen in het kader van een opsporingsonderzoek nog doorgaan met illegale praktijken, aldus het rapport (pdf, 1,70 MB).

Mestfraude ontstaat doordat er meer aanbod dan vraag is naar mest. Vanwege de hoge mestafzetkosten kan het aantrekkelijk zijn te frauderen. Dat kan door fraude met ophalen, transporteren, afleveren, bemonsteren, wegen en verantwoorden van mest. Voor de overheid is controle en handhaving lastig.

Verschillende vormen van fraude:

1.

Er wordt fraude gepleegd met mestmonsters (vaste mest), door gesealde monsters open te maken en de inhoud ervan te manipuleren door extra fosfaat en nitraat of andere mest toe te voegen.

2.

De verplichte AGR-GPS-systemen worden uitgeschakeld, om de NVWA geen zicht te bieden op de beweging van het mesttransport. Bij controle wordt gemeld dat het systeem kapot is. Na bezoek aan de garage wordt het systeem weer ingeschakeld.

3.

De bandendruk wordt gemanipuleerd, waardoor het AGR/GPS-systeem ‘in de war’ wordt gebracht. Daardoor lijkt het alsof er meer laad- en losmeldingen worden gedaan.

4.

Er wordt fraude gepleegd bij boer-boer-transport; op papier wordt mest afgevoerd naar een ander bedrijf, maar in werkelijkheid wordt deze uitgereden op eigen grond.

5.

Mest wordt op papier verplaatst, geëxporteerd of opgeslagen, maar deze wordt feitelijk zwart afgezet op het eigen bedrijf, of elders illegaal uitgereden.

6.

Er wordt gefraudeerd met plaatsingsruimte. Veehouders laten meer grond registreren (grondgebruikersverklaringen) dan ze feitelijk bezitten. Daardoor kunnen ze op papier meer mest uitrijden. Malafide dienstverleners zijn hen daarbij behulpzaam. De frauderende veehouders rijden de mest gewoon op eigen grond uit.

7.

Mestintermediairs maken gebruik van ingewikkelde bedrijfsstructuren en katvangers, om de werkelijke eigenaar van de bedrijven en meststromen te verhullen. Als ze worden gepakt, laten ze de oude bv klappen en gaan ze verder met een andere. Volgens de politie komt het voor dat intermediairs gebruikmaken van ‘tientallen rechtspersonen, zowel Nederlandse als buitenlandse, om mest van A naar B te vervoeren’.

Er zijn ook andere vormen van criminaliteit, waarbij het niet gaat om het omzeilen van de mestwetgeving, maar om het verdoezelen van andere illegale praktijken. Dat kan gaan om het dumpen van xtc-afval in mestkelders, of het vermengen van ander afval met mest. Veehouders zijn zich daar soms niet van bewust, soms ontvangen ze een vergoeding.

Laatste reacties

 • alco1

  Dank u!!!!

  We kunnen echter net zo goed zeggen:
  Mestfraude ontstaat door de te lage norm van mestplaatsing.

 • arendsoog

  Hoe meer regels

 • mtseshuis

  @Alco: Dat is een ding wat zeker is.. Neem nou punt 2: Als een loonwerker/intermediair nou voor een boer zijn eigen mest van de put naar het land transporteert is het dan noodzakelijk dat de AGR/GPS aan staat? Nee toch? Zo kun je al snel een overtreding oplopen...
  Boer-boer transport idem: Als aan de regels en voorwaarden voldaan wordt is het toch in orde? Vind het nogal spijkers op laag water zoeken. Laat ze zich bezig houden met échte mestfraude en die zwaar beboeten!

 • Bolder01

  Een ander punt.. De overheid weet zelf niet hoeveel eligalen er hier lopen en nederland lopen te vervuilen. Dit. Is een groot geneuzel. ( MAAR ZET WEL VEEL PERSONEN AAN HET. WERK🤤😭

 • Koen Franken

  Er word hier weer van alles gezocht om het weer goed te praten , zie toch in dat dit schadelijk is voor het imago van de gehele landbouw .

 • Tinus1

  helemaal gelijk in @Koen, maar als dit allemaal zo openbaar ligt, dan lokt dat toch weer fraude uit?? Een brandkastenfabrikant hoeft toch ook niet in een rapport te zeggen hoe je brandkasten het makkelijkst kraakt, als er te veel banken worden overvallen. Raar dat zoiets niet vertrouwelijk wordt behandeld? In iedergeval de details.

 • Gat

  Beetje dom gelul boer boer transport en boer rijd mest op eigenste grond. Wordt overbemest. Al ben kun je met 100 koeien op 100 ha bemesten kun je op 99 ha niks rijden en alles op die 1 ha in theorie. Op papier Mar eerlijk verdeeld

 • koestal

  veel boeren zijn te slim voor de overheid

 • vanlimpt

  de mest ver/berwerking betaalbaar maken. Dan komt er meer duidelijkheid. Maar hoe kun je dat het beste doen zonder dat de subsidies in de verkeerde handen komen?

 • duiding

  f

 • DJ-D

  Milieucriminaliteit is als je ipv kunstmest drijfmest op je land aanbrengt. Wie is er nu gek.

  <>

  Boerderij brengen jullie bovenstaande ook even onder de aandacht? Kunt toch niet klakkeloos van allerlei onzin artikelen overnemen?

 • mtseshuis

  @Gat: Met boer-boer transport kun je NOOIT op 1 hectare land mest rijden van 100 hectare, want je mag maximaal 25% van de fosfaatproductie via boer-boer afzetten, daarboven moet je verplicht wegen&bemonsteren.. Meestal zijn de ontvangers van deze mest ook boeren (die hebben immers serieuze hoeveelheden grond), die willen écht wel dat je de opgegeven hoeveelheid er ook opbrengt.
  Op je eigen land kun je net verdelen wat je wilt, óók derogatiebedrijven, geen haan die er naar kraait als je al je mest op een postzegel naast de stal kiepert!
  Die "grootschalige mestfraude" is één dikke grote fraudebende van de anti-veehouderij partijen in dit land, en kennelijk hoort de CU van Schouten daar ook al bij. Ipv eerst eens te checken bij de NVWA schreeuwt ze moord en brand, met dergelijke grote broek aangetrokken te hebben, kun je als minister dus niet meer zeggen "de waarheid is behoorlijk anders dan NRC voorspiegelde".
  Weer klopt het spreekwoord als een ronkende bus: "De krant brengt de leugen in het land!!"
  Te triest voor woorden dat hier weer beleid en beperkingen aangehangen gaan worden, ga je schamen @NRC en minister Schouten!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.