Home

Achtergrond 3 reacties

D66 lijkt oppositie te voeren vanuit de coalitie

De verschillen tussen regeringspartijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66 zijn groot. Anders dan verwacht, lijkt het regeerakkoord D66 niet te remmen om kritisch te zijn naar eigen beleid.

“Lach nog maar even. Geniet er nog maar van. Makkelijk krijgen jullie het niet met ons”, zei D66-leider Alexander Pechtold tijdens het D66-congres in Leeuwarden tegen de vier bewindspersonen die namens D66 in het kabinet zitten.

Lange onderhandelingsperiode

Als fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie zegt Pechtold wel van rol te zijn veranderd, als voorman van een coalitiepartij in plaats van een oppositiepartij, maar dat zijn houding hetzelfde blijft. Hij vond het afgelopen jaren iets te klef in de coalitie. “We blijven constructief, maar misschien wel een tikkeltje kritischer”, sprak Pechtold.

Het is een opmerkelijke stellingname van de partij, die voor het eerst sinds 2006 weer in de regering zit. Het zou meer voor de hand liggen dat de partij haar nadrukkelijke steun aan de bewindslieden zou geven, nu er na een extreem lange onderhandelingsperiode eindelijk een nieuw kabinet zit.

Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn

Dat D66 er zeer kritisch inzit, werd al duidelijk tijdens het debat over het zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Even leek het erop alsof D66-Kamerlid Tjeerd de Groot nog in zijn rol van oppositie zat. De inbreng van De Groot leidde dan ook tot enkele bedenkelijke blikken bij coalitiegenoten Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA). Terwijl CDA en VVD pleiten voor het verlengen van de POR-regeling voor ‘gratis’ productierechten voor bedrijven die de mest volledig verwerken, wil D66 hier vanaf.

‘Wat D66 betreft: eerst de mest en dan het meisje’

Warme sanering varkenshouderij

Ook vindt De Groot dat de warme sanering van de varkenshouderij pas plaats kan vinden als de problemen met mestfraude zijn opgelost. “Ik wil graag van de minister horen of zij eerst wacht tot de sector zelf de boel naadloos heeft geregeld, voordat er ook maar één cent publiek geld aan die sanering wordt besteed, want anders is het een bodemloze put. Wat D66 betreft: eerst de mest en dan het meisje”, sprak De Groot duidelijk. In de kantlijn zei hij nog even dat hij ervan uitgaat dat de sanering echt tot een kleinere varkenssector moet leiden.

ChristenUnie gematigder

De opstelling van Carla Dik-Faber van ChristenUnie was een stuk gematigder dan die van D66. Op zich logisch, want de visie van haar partij ligt op landbouwgebied veel dichter bij die van VVD en CDA. Bovendien zou het vreemd zijn als Dik-Faber gelijk de aanval zou kiezen richting haar partijgenote op de ministerspost.
Artikel gaat verder onder de foto.

Alexander Pechtold op het D66-congres in Leeuwarden. - Foto: ANP
Alexander Pechtold op het D66-congres in Leeuwarden. - Foto: ANP

Fragiele meerderheid van 76 zetels

De verschillen tussen regeringspartijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66 zijn groot. Maar toch hebben ze samen een regeerakkoord opgesteld en hebben ze elkaars steun keihard nodig. Dissidenten kan het kabinet zich niet veroorloven, nu er een fragiele meerderheid van 76 zetels is. “Het ontbreekt linkse partijen zoals GroenLinks en SP aan politieke moed. Daarom blijven ze langs de kant staan”, zei Pechtold tijdens het partijcongres in Leeuwarden. Gebrek aan lef valt de opstelling van D66 in de coalitie niet te verwijten. Risicovol opereren is het wel.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Kiezers op D66 houden niet van de hedendaagse veehouderij en om die kiezers te paaien gaat Pechtold wat stoer doen. Wel zie je steeds dat linkse partijen chanteren met gelden die naar de landbouw gaan. Heel anders bij onderwijs en de zorg. Ook daar is er veel fraude maar die sectoren krijgen gewoon hun beloofde geld zonder te zeiken en te chanteren.

  • John*

    beetje apart verhaal van meneer de meneer de groot: er is te veel vee waardoor te veel te mest, waardoor er op her randje gelopen wordt, en nu moet er dus eerst minder vee komen waarna uiteindelijk er nog eens warm gesaneerd wordt.... de politiek is echt een lachertje. want eigenlijks zeggen ze dus: er is plaats voor alle mest, regel dat maar eerst dan hoeft er ook niet gesaneerd te worden.

  • .....

    Moet je nagaan dat die Tjeerd de Groot bij de NZO vandaan komt. Wat voor tuig vertegenwoordigd de boeren vandaag de dag in hemelsnaam

Of registreer je om te kunnen reageren.