Home

Achtergrond

Britten gebruiken minder antibiotica

De Britse veehouders zijn erin geslaagd het gebruik antibiotica voor de dieren verder terug te dringen. Overheid en organisaties zijn tevreden, maar willen de lat nu opnieuw hoger leggen.

Het gebruik van antibiotica voor boerderijdieren is ook in Groot-Brittannië de laatste jaren verder verminderd. Werd in 2014 nog 62 milligram per kilo aan antibiotica verkocht, vorig jaar kwam dat uit op 45 milligram per kilo, een daling van 27%. Bij nog maar 1% van alle toegepaste antibiotica gaat het om middelen die van kritisch belang zijn voor de gezondheid van de mens.

‘Ernstige bedreiging voor de volksgezondheid’

De cijfers zijn gepubliceerd door het plattelandsministerie Defra. De Britse regering is in 2013 begonnen met een grote campagne om de verdere ontwikkeling en verspreiding van weerstand tegen antibiotica bij boerderijdieren tot stilstand te brengen. Dat gebeurde nadat een wetenschappelijk rapport resistentie tegen antibiotica een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid noemde. Volgens het rapport kunnen antibioticaresistente superbugs in 2050 10 miljoen doden veroorzaken en de wereldwijde economie daarmee € 100 miljard kosten.

‘We moeten doorgaan en nog scherpere doelen stellen’

De Britse veehouderij en overheid stelden zich ten doel het verbruik in 2018 terug te dringen tot 50 milligram per kilo. Dat doel is inmiddels al ruimschoots gehaald, blijkt uit de UK Veterinary Antibiotic Resistance and Sales Survey. Staatssecretaris Lord Gardiner van landbouw: “Het feit dat we dat doel al twee jaar eerder dan gepland hebben overschreden, onderstreept onze toewijding om het overbodige gebruik van antibiotica aan banden te leggen. Onze werkwijze blijkt te werken. We moeten nu echter doorgaan en nog scherpere doelen stellen, met ambitieuze reducties in specifieke sectoren”.

Verder zegt vice-voorzitter Gudrun Ravetz van de organisatie van diergeneeskundigen BVA: “Het is een belangrijke mijlpaal voor de gezamenlijke inspanningen van dierenartsen, de overheid en de veehouderij zelf, om de wereldwijde bedreiging van antibioticaweerstand aan te pakken”. De BVA wil het gebruik van antibiotica in de veeteelt verder terugdringen door ‘verder te verfijnen, verminderen en vervangen’.

NPA: antibioticagebruik met nog eens 25% terugdringen

De Britse veehouderij is blij met de resultaten, maar heeft al direct nieuwe doelen gesteld, onderstreept bijvoorbeeld de bond van varkenshouders NPA. In de varkenshouderij is het gebruik van 2015 tot 2016 weer verminderd met 34%, blijkt uit de eigen elektronische database van de NPA. Antibiotica van kritisch belang maken nu nog maar een kleine fractie uit van het totale gebruik, benadrukt de bond. De Britse varkenshouders willen het gebruik van antibiotica de komende drie jaar met nog eens 25% terugdringen.

“Dat toont aan dat we na de uitstekende vooruitgang van de afgelopen jaren vastberaden zijn om door te gaan. De nieuwe doelen zijn ambitieus. Voor individuele bedrijven die te kampen hebben met specifieke ziekteproblemen vormen ze ook zeker een uitdaging. Antibiotica zullen een belangrijke rol blijven spelen waar het gaat om de gezondheid van onze varkens. Maar ik ga ervan uit dat we die nieuwe doelen wel kunnen halen”, zegt NPA-voorzitter Richard Lister.

Lees ook het interview met de directeur van de Autoriteit Diergeneesmiddelen Hetty van Beers: ‘Draagvlak is sleutel tot succes bij terugdringen antibioticagebruik’

Of registreer je om te kunnen reageren.