Home

Achtergrond

Brent-olie voor het eerst sinds juli 2015 boven $ 60

Voor het eerst sinds bijna 2,5 is de olieprijs voor een vat Brent-olie uitgekomen boven de $ 60. Deze grens was sinds juli 2015 niet meer overschreden.

Een belangrijke reden voor de prijsstijging van de afgelopen weken is de aantrekkende vraag naar olie, in combinatie met het voornemen van de bij de OPEC aangesloten olieproducerende landen om de productie in 2018 te beperken.

Op 20 november komen de OPEC-landen weer in vergadering bijeen. De meeste analisten denken dat de OPEC na die bijeenkomst zal meedelen dat de productiebeperking die de olielanden zichzelf hebben opgelegd, ook in 2018 zal worden voortgezet. De huidige afspraken eindigen in maart 2018.

Oliekraan niet te ver opendraaien

Vooruitlopend op de vergadering heeft de grootste olieproducent van de wereld – en OPEC-lid – Saoedi-Arabië al laten weten van plan te zijn de olieproductie beperkt te houden, om op die manier vraag en aanbod dichterbij elkaar te brengen en zo de prijs op te voeren. Ook niet-OPEC-lid Rusland draait de oliekraan niet te ver open, het land is gebaat bij een hogere olieprijs.

Toch blijft er onduidelijkheid over de totale mondiale olieproductie, omdat de olieproducerende landen geen front vormen. Een reactie op de stijgende olieprijs volgde woensdag aan het eind van de dag; de prijs sloot lager. WTI-olie verloor en kwam uit op $ 54,30, waar een dag eerder nog ruim $ 55 werd betaald. Brent-olie daalde 0,8% en kwam uit op $ 60,40.

De reden is dat oliehandelaren vrezen dat de hogere prijs de Amerikaanse olieproductie een impuls zal geven. In de afgelopen jaren voerden Amerikaanse producenten de productie meteen op bij hogere prijzen.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.