Home

Achtergrond

Bank of England verhoogt rente

De Britse centrale bank verhoogt voor het eerst in ruim tien jaar de rente. Het belangrijkste rentetarief gaat van het historisch lage niveau van 0,25 naar 0,5%.

De meeste economen hadden al verwacht dat de Bank of England (BoE) met een renteverhoging zou komen. In augustus vorig jaar werd de rente juist nog verlaagd, in de nasleep van het Brexit-referendum in Groot-Brittannië.

De BoE denkt dat het een geschikt moment is voor een rentestap, gezien de hoge inflatie en de laagste werkloosheid in Groot-Brittannië in meer dan veertig jaar. Overigens was het besluit om de rente te verhogen niet unaniem. Twee bestuurders binnen het beleidsbepalende comité stemden tegen, maar zeven stemden voor.

Dollar daalde

De Federal Reserve houdt de rente nu onveranderd, maar waarschijnlijk zal die in december worden opgetrokken. De markten reageerden matig op de ontwikkelingen rond de Fed. Waarschijnlijk omdat het besluit om de rente te handhaven door de financiële markten wel werd verwacht. Maar de beslissing om Fed-voorzitter Janet Yellen te vervangen door Jerome Powell gaf wel wat onrust. De dollar daalde wat op dit bericht, ook de rente zakte wat terug.

Meer informatie vindt u in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.