Home

Achtergrond 4 reacties

Anonieme brief zorgt voor onrust bij CAV Den Ham

De grote onderlinge onenigheid tussen de leden van mengvoer- en inkoopcoöperatie CAV Den Ham heeft een nieuw hoofdstuk bereikt. In het huis-aan-huisblad ‘De week van Twenterand’ stond een twee pagina’s vullende anonieme open brief waarin steun werd uitgesproken aan het bestuur en de directeur van de ‘prachtige coöperatie CAV Den Ham’.

De brief kan gezien worden als een reactie op de actie van een groep van 36 ‘verontruste leden’, die een rechtszaak bij de Ondernemingskamer hebben aangespannen tegen de leiding van de coöperatie omdat ze het niet eens zijn met het beleid. Ze eisen het vertrek van de Raad van Commissarissen en van directeur Gert Bargeman.

‘Rechtszaak kan leiden tot faillissement’

De anonieme schrijver(s) eisen daarentegen van de leden die een rechtszaak zijn gestart dat ze daar onmiddellijk mee stoppen, omdat daardoor de coöperatie failliet dreigt te gaan. De schade die dat oplevert, willen ze verhalen op de groep ‘verontruste’ leden.

De brief blijkt olie op het vuur te zijn. Een van de ‘verontruste’ leden – die niet met naam genoemd wil worden – vindt dat de open brief hem en de andere 35 leden “op schandalige wijze wegzet als criminelen die het slecht voor hebben met CAV Den Ham. Het lijkt hier wel oorlog”.

In juli stelde een groep van zo’n 100 leden zich overigens al nadrukkelijk achter het bestuur en de koers van de coöperatie.

Auteur(s) brief onbekend

Ondanks naspeuringen blijft het onduidelijk wie achter deze brief zitten, die ondertekend is ‘namens een groep actieve en betrokken leden van CAV Den Ham’. Ook De week van Twenterand zegt niet te weten wie achter het schrijven zit. Uitgever Patrick Heinink benadrukt dat het geen redactioneel artikel van een van zijn medewerkers is. “Als redactioneel artikel had ik het nooit geplaatst, omdat het een anonieme brief is. Maar het is als advertentie opgenomen in het weekblad.”

Heinink heeft er bijna spijt van dat hij de advertentie heeft geplaatst. “Ik heb veel opmerkingen uit Den Ham gehad. De situatie is daar heel verhit. Er staan twee groepen lijnrecht tegenover elkaar. Ik wil daar absoluut niet als partij bij betrokken worden.”

‘Ik heb de wethouder gezegd dat het misschien verstandig is om te gaan bemiddelen

Heinink heeft over de situatie in Den Ham zijn zorgen uitgesproken bij wethouder van Economische Zaken van de gemeente Twenterand, Martha van Abbama. “Ik heb haar gezegd dat het misschien verstandig is om te gaan bemiddelen tussen de partijen.” Een woordvoerder van Twenterand laat overigens weten dat Van Abbama dat niet gaat doen omdat het niet de taak van de gemeente is.

‘CAV Den Ham zit niet zelf achter brief’

Een woordvoerder van CAV Den Ham is uiteraard op de hoogte van de open brief, maar zegt ook geen idee te hebben wie deze geschreven heeft. “Ik ben verrast over het schrijven.” De woordvoerder ontkent dat de coöperatie zelf achter de brief zit. “We hebben hem ter kennisgeving aangenomen en gaan over tot de orde van de dag.”

‘Financiële gevolgen rechtszaak trekken zware wissel op CAV Den Ham’

De woordvoerder is duidelijk over de mogelijke financiële gevolgen van de rechtszaak voor de coöperatie. “De leden eisen een extra directeur, andere commissarissen en een onafhankelijk onderzoek. Als we dat moeten doen gaat dat ergens tussen € 400.000 en € 500.000 kosten. Dat trek wel een hele zware wissel op CAV Den Ham, dan wordt het wel heel moeilijk en hebben we een groot probleem.”

Op 21 december dient de rechtszaak bij de Ondernemingskamer in Amsterdam.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Wat een achterbaks gedoe. Als je een mening wilt geven zet dan je naam eronder. Ga met open vizier de discussie aan, anders kom je er nooit uit.

 • mtseshuis

  Lijkt me gevalletje van waar 2 vechten hebben er 2 schuld, doen alsof er niks gebeurd is kan allang niet meer, zullen toch actie moeten ondernemen voor beide kanten!

 • koestal

  Schimmenspel met veel wantrouwen wat niks oplevert

 • farmerbn

  Voor een advertentie moet je betalen dus heb je een betalende klant tenzij er cashgeld bij de brief zat. Ik twijfel de krant te geloven dat ze niet weten wie er achter zit.

Of registreer je om te kunnen reageren.