Home

Achtergrond

Amerikaanse boeren teleurgesteld in Donald Trump

Amerikaanse boeren hadden hoge verwachtingen van Donald Trump. Maar nu het een jaar is geleden dat de vastgoedmagnaat tot president werd gekozen, zijn nog lang niet alle beloftes ingelost.

‘Mensen op het Amerikaanse platteland zijn in de steek gelaten in de globaliserende economie. Ze zijn aan de kant gezet door ontslaggolven bij fabrieken en milieu-regelgeving.’ Zo sprak Donald Trump tijdens zijn verkiezingscampagne om het Witte Huis te bereiken. En hij had een oplossing: ‘regelgeving afschaffen en banen terugbrengen’. Het ging erin als zoete koek. Zeker bij boeren die droomden van betere prijzen en een oplevende plattelandseconomie.

April dit jaar. President Trump heeft zojuist een decreet ondertekend voor promotie van landbouw en welvaart op het platteland. - Foto: ANP
April dit jaar. President Trump heeft zojuist een decreet ondertekend voor promotie van landbouw en welvaart op het platteland. - Foto: ANP

Maar Trump is geen Harry Potter die alle problemen ineens oplost met zijn toverstaf. Erger: hij blijkt met zijn flamboyante stijl evenveel problemen te creëren als op te lossen voor agrarisch Amerika. In een overzichtsverhaal over één jaar Trump in een tijdschrift van Brown University op Rhode Island concludeert auteur Michael Gold: ‘Er zijn weinig agrarisch producenten die erop vertrouwen dat hun problemen snel zullen zijn opgelost.’

Trump blijkt met zijn flamboyante stijl evenveel problemen te creëren als op te lossen voor agrarisch Amerika

Uiteraard, het Witte Huis bepaalt niet al het wel en wee op het boerenerf. Na enkele jaren van dalende boereninkomens (2014-‘16) gloort weer wat hoop aan de horizon. Volgens landbouwministerie USDA groeit het Amerikaanse inkomen in de landbouwsector dit jaar met bijna 13% tot een totaal van zo’n $ 100 miljard. Maar na jaren de broekriem aanhalen, betekent dat nog geen vetpot.

Trump maakt schoon schip bij milieuagentschap EPA

Het presidentschap van Trump begon niet verkeerd. Zoals beloofd maakte hij schoon schip bij milieuagentschap EPA en zette met Scott Pruitt een directeur aan het roer die het wél goed voor heeft met Amerikaanse veehouders en ranchers. Enkele maanden na Trumps’ aantreden zette Pruitt een streep door het verstrekkende pakket milieu-eisen rond water: de Waters of the United States. Het American Farm Bureau reageerde opgelucht.

Dezelfde instemming van ’s lands grootste landbouworganisatie vindt Trump bij zijn poging om de ‘death tax’, een belasting op erfenissen, sterk te versoepelen. Het American Farm Bureau heeft deze ‘estate tax’ altijd afgeschilderd als een grote drempel voor boerenkinderen die het bedrijf van hun ouders willen overnemen. Het Huis van Afgevaardigden is nu akkoord om het belastingvrije bedrag ter verdubbelen tot $ 11 miljoen voor een individuele erfgenaam en tot $ 22 miljoen per getrouwd stel. Bovendien vervalt de ‘death tax’ helemaal per 2024.

Een opinie in New York Times, die per definitie geen groot fan is van Trump, wil doen geloven dat alleen de toplaag – de allerrijkste 0,2% – profiteert van een soepeler erfenisbelasting. Maar Brennis Craddock van de Tennessee Farm Bureau bestrijdt dat: ‘onze boeren hebben lange tijd uitgekeken naar het afschaffen van de estate tax’. Het draagt bij aan een zorgeloze continuïteit voor familiebedrijven’. De Senaat moet de wijziging nog goedkeuren.

Trump zet mes in landbouwbegroting

Minstens zo vaak, stelt Trump teleur. Ondanks stijgende kosten van arbeid, brandstof en rente over schuld, zette het Witte Huis het mes in de landbouwbegroting voor 2018: $ 9 miljard minder maar liefst. Het parlement haalde de scherpste kantjes eraf, maar het toonde wel dat boeren waarschijnlijk toch niet zo’n prioriteit zijn voor de president. ‘Deze begroting schiet te kort voor agrarisch Amerika’, constateerde Farm Bureau-voorzitter Zippy Duvall.

Sonny Perdue, minister van landbouw, had een andere dreun in petto voor familiebedrijven. Vooral pluimveehouders in integraties van grote slachterijen voelen zich gemangeld door de marktmacht van Tyson Foods en Pilgrim’s. Wie kritiek durft te uiten, dreigt zijn afzetkanaal – en zijn bedrijf – te verliezen. Er was één wet in de maak die zou beschermen tegen dergelijk ‘bullying’. Maar Perdue deed het tegenovergestelde: hij trok het zogenoemde Gipsa-wetsvoorstel in. De industrie kwam weg met Perdue’s oproep zich ‘netjes te gedragen’.

Hoofdpijndossier vrijhandelsakkoord Nafta

Grootste hoofdpijndossier voor agrarisch Amerika lijkt het gespannen overleg rond het vrijhandelsakkoord Nafta. Vanaf het begin voerde Trump de druk op door te dreigen met opstappen. Misschien denkt de president zo de beste resultaten te halen, maar het maakt boeren en agribusiness erg nerveus. Daarvoor is de export naar zowel Canada als Mexico veel te belangrijk. Geen Nafta staat voor varkenshouders gelijk aan een ‘gruwelijk treinongeluk’, aldus Nick Giordano van de National Pork Producers Council.

Of registreer je om te kunnen reageren.