Home

Achtergrond

‘Amerika moet aan de bak met handelsdeals’

Nu president Donald Trump aan de macht is in de Verenigde Staten, gaat het niet goed met de handelsbetrekkingen tussen de VS en de rest van de wereld.

De melkproductie in de VS blijft echter stijgen, dus wil het land het groeiende volume melk afzetten buiten de grenzen, dan zal de VS aan de bak moeten om de internationale handelsbetrekkingen weer goed op orde te krijgen. Dit zei Michael Dykes, voorzitter van de International Dairy Foods Association (IDFA) in de Verenigde Staten op het jaarlijkse congres van de International Dairy Federation, dat deze week plaatsvindt in Belfast.

Obama

In de regeringsperiode van Barack Obama (2008-2016) werden 3 vrijhandelsverdragen getekend en werd het fundament gelegd voor het Trans-Pacific Partnerschap (TPP) en het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP). In de meest recente verkiezingsperiode keerde de meeste presidentskandidaten (zowel republikeinen als democraten) zich tegen vrijhandelsverdragen. Alle kandidaten richtten hun pijlen op het stimuleren van goederen in eigen land, uitgevoerd door Amerikanen.

‘Mexicanen die banen overnemen van Amerikanen’

Volgens Dykes verafschuwt Trump het idee dat Mexicanen het werk overnemen van Amerikanen en bluft hij nog steeds dag in en uit met de termen ‘Amerika first’ en ‘houd de banen in eigen land’. Tegelijkertijd gaat er per minuut een miljoen dollar aan waarde aan goederen en diensten de Amerikaanse grens over naar Mexico. Ook de gehele zuivelindustrie in het land is grotendeels afhankelijk van Mexicaanse medewerkers.

Trumps Twitter-account

Dat Trump tegen internationale handelsdeals is, steekt hij niet onder stoelen of banken en wekelijks meldt hij hier iets over op zijn Twitter-account. Kort na de inauguratie van Trump zette hij een streep door TPP en TTIP. Ook bij Nafta (de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst) zet Trump ineens vraagtekens en hij stelt zelfs dat het ‘mogelijk’ is dat de VS eruit stapt, ook weer deels uit angst dat Mexico banen overnemen van de Amerikanen. Volgens Dykes zou het de slechtste beslissing ooit zijn.

Amerika heeft nooit heel veel moeite gedaan om exportmarkten voor zuivel te zoeken of bestaande markten te versterken

Alle negatieve gevoelens van Trump jegens de vrijhandelsbetrekkingen ten spijt, de Amerikaanse zuivelproductie groeit flink door naar 116 miljoen kilo in het jaar 2026 (+22.7 miljoen kilo in 10 jaar). Amerika heeft nooit heel veel moeite gedaan om exportmarkten voor zuivel te zoeken of bestaande markten te versterken. Op dit moment wordt de meeste zuivel naar Mexico geëxporteerd (544 miljoen kilo, 25% van de totale export). Maar volgens Dykes moet de VS nu echt aan de bak om de export van zuivel op order te krijgen. Op dit moment is er veel onduidelijk over de toekomst van de vrijhandelsbetrekkingen onder leiding van president Trump.

Eén ding is zeker: de melkproductie per koe in de VS blijft stijgen. De groei van de wereldbevolking zal niet plaatsvinden in Amerika. Dus het overschot aan melk zal niet door ‘eigen mensen’ worden geconsumeerd en de VS moet hierin, vindt Dykes althans, een proactieve houding aannemen om afzetmarkten voor de toekomst veilig te stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.