Home

Achtergrond 13 reacties

Wolf gesignaleerd: wat kan ik doen?

Op de Veluwe is een wolf gesignaleerd. Er wordt verwacht dat de komende jaren steeds meer wolven opduiken. Weet u wat u moet doen als uw vee ten prooi is gevallen aan een wolf, of hoe u uw gewassen en vee kunt beschermen?

Wat te doen als u:

➤  zelf een wolf heeft gezien
➤  schade heeft door toedoen van een wolf
➤  uw vee en gewassen wilt beschermen tegen wolven   

In de periode van 2015 tot nu werden vier wolven gezien in Nederland. De komende jaren zullen meer wolven in de grensstreek met Duitsland rondzwerven of zich vestigen, is de verwachting.

Van muis tot hert op menu

Wolven eten vooral grotere wilde dieren als zwijnen, reeën en edelherten. Maar ook muizen, ratten en bevers behoren tot hun prooi. Wolven kunnen zich echter ook tegoed doen aan landbouwhuisdieren. Daarnaast kunnen de dieren schade aanbrengen aan gewassen, door kuilen te graven omdat ze op zoek zijn naar muizen.

Speciaal draaiboek ligt klaar

Als er een wolf wordt gesignaleerd in Nederland, wordt het 'Operationeel Draaiboek Wolf' erbij gepakt. Hierin staan de provinciale verantwoordelijkheden, als een wolf opduikt in Nederland.

Als het een rondzwervende wolf betreft, wordt dit aangemerkt als fase 1 in het ‘wolvendraaiboek’. Dit is op dit moment het geval. Draaiboeken voor latere fases, 2 tot en met 5, zijn er nog niet.

Zolang de signalering in fase 1 van het wolvenhandboek blijft, worden boeren niet verplicht om preventieve maatregelen te nemen. Johan Wesselink, coördinator Wolf bij BIJ12 Faunafonds, benadrukt dat iedereen hier vrij in is. “Mocht een boer gevaar zien voor zijn vee, dan mag hij zelf de keuze maken om maatregelen te treffen.” Pas in een eventuele latere fase, wanneer er hele roedels in Nederland leven, kan een provincie de preventieve maatregelen als een vereiste stellen voor tegemoetkoming bij schade.

Foto: AFP
Foto: AFP

Zelf een wolf gezien?

Indien u zelf een wolf signaleert, kunt u dit doorgeven via de website van WolveninNederland. Bij voorkeur bevat de melding ook een foto, zodat kan worden onderzocht of het daadwerkelijk om een wolf gaat.

U mag de wolf niet beschieten of wegjagen door middel van een afwerend schot. De wolf is een strikt beschermde diersoort.

Terug naar het begin

Heeft u schade door toedoen van een wolf?

Vindt u (een van) uw dieren dood in de wei en denkt u dat dit komt door een aanval van een wolf?

Laat het dier liggen waar het ligt en raak het niet aan;

Neem contact op met het BIJ12 Faunafonds.

Er moet worden vastgesteld of de schade inderdaad is veroorzaakt door een wolf. Dit wordt gedaan door middel van DNA-onderzoek, een sectie op het kadaver en/of sporenonderzoek.

Tegemoetkoming aanvragen

Het indienen van een aanvraag voor een tegemoetkoming gaat via hetzelfde meldpunt als het meldpunt voor de schade.

Indien de schade is ontstaan tijdens fase 1 van het wolvendraaiboek, zijn preventieve maatregelen geen vereiste om een vergoeding aan te vragen voor de gelopen schade. Het verschilt per provincie onder welke voorwaarden een vergoeding wordt gegeven. Deze zijn te vinden op de website van BIJ12 Faunafonds.

Terug naar het begin

Wat kunt u doen om uw vee en gewassen te beschermen tegen wolven?

De mogelijke maatregelen volgens de PreventieKit tegen wolven:

Hang vlaggen en linten op aan de rand van een landbouwperceel. Gebruik zogenaamde fladderlinten. Deze worden aan een koord tussen palen gespannen en hangen op een meter hoogte. Het is echter een tijdelijk oplossing. Na een aantal weken raken wolven eraan gewend.

Hang ritselfolie op. Ritselfolie is gemaakt van licht metaalfolie en beweegt op de wind. Hierdoor maakt het een ritselend geluid en ook weerkaatst het zonlicht op de folie. Dit schrikt de wolf af. De folie kan in stroken met een soepel draadje worden opgehangen aan afrastering, palen of spandraden.

Plaats gaasrasters. Dit is een effectieve manier voor het weren van wolven. Het is echter een duur middel en vanwege het permanente karakter is het vooral geschikt voor meerjarige teelten.

Plaats een elektrisch draadraster. Een elektrisch draadraster heeft 5 of 6 draden die op 20 centimeter afstand zitten. Elektrische draadrasters zijn goedkoper dan gaasrasters en makkelijker te plaatsten en verplaatsen, maar er is wel meer toezicht en onderhoud nodig. Daarnaast zijn de schrikdraadapparaten diefstalgevoelig.

Plaats een elektrisch net. De netten zijn vrij eenvoudig te plaatsen, maar de kosten zijn relatief hoog. Daardoor is dit vooral geschikt voor de kapitaalintensievere teelten. De netten en de schrikdraadapparaten zijn ook hier diefstalgevoelig.

Voorkom lammeren/kalven in de wei. Jonge dieren zijn vooral na de geboorte kwetsbaar voor roofdieren. Het wordt dan ook afgeraden om jonge dieren in de wei te laten worden geboren.

Zet (kudde)waakhonden in. Deze honden zijn meestal speciaal getraind als kuddehond. Ze worden in Duitsland vooral ingezet als waakhond bij kuddes schapen. Het vergt training en discipline, om dit te laten werken.
Terug naar het begin
Bekijk ook de video in het artikel: Duitsers druk met groeiende wolvenpopulatie   

Laatste reacties

 • 8911077012

  wat u nog meer kunt doen
  jager bellen
  100% garatie kost paar cent

 • Dutchdairy

  Ik wou al zeggen; met een dubbelloops jachtgeweer flinke patronen op loslaten, knapt ie van op. Er is geen ruimte voor wolfen in Nederland. Afknakken dus!

 • mtseshuis

  Opgeruimd staat netjes...

 • Natuurlijk de Boer moet dit en dat doen en vervolgens zal het wel weer ergens een regeltje zijn waardoor faunabeheer Niet hoeft te betalen .Houdie wolven op het Binnenhof gezellig. Maar niet op het platteland.dan gaat het precies zo als met de ganzen.vos etc veel overlast en de boer kan het oplossen lekker makkelijk 😊 Wij hoeven die wolf niet.en ook opdraaien voor de onkosten van al die maatregelen om ons vee te beschermen
  Lekker makkelijk van een andermans portemonnee


 • wienbemelmans

  wat een gelul weer van die amtenaartjes, ze hebben zelf geen vee alleen een kat enz. in dit land is geen plaats voor wolven ,je ziet als de overheid iets regeld is altijd op kosten van de boer zie de bever en de otter .alleen maar ellende voor de boer. dus niemand bellen alleen de jagers die ruimen ze op een nette manier op.

 • melkveehouder .

  Degenen die dit beleid maken zouden ze bij een roedel wolven moeten opsluiten.

 • wwesselink1

  Wat een heldere onozelheden, zet een schrikdraad of vlaggetje en laat het vee niet meer grazen en och de wolven verlossen u van de muizen.
  Wie kan zulke onzin serieus nemen!
  In Frankrijk worden 5000 schapen per jaar door de wolven gedood. In Duitsland houden ze de aantallen niet meer bij, want dat geeft ongerustheid bij de onnozele stadsbewoners, in Skandinavie wordt een en ander wel bijgehouden en ja hoor, koeien met name jongvee in de wei , schapen en honden! Zijn naast reeën, rendieren en elanden heerlijke prooien voor de wolven.
  Nee slaap gerust verder er is niets aan de hand.
  U kunt gerust met uw kinderen en hondje wandelen in onze natuur, er kan u niets overkomen hoor.
  En de boer? Och die kan zijn restanten van vee laten liggen voor de deskundigen en vervolgen de schade van zijn dode schaap vergoed krijgen. Moet hij wel eerst 300 euro meldkosten en 250 euro eigen risico per Keer doneren.
  Niets aan de hand. Slaap rustig verder.

 • piet 5162

  Inderdaad afschieten,Want die schade vergoedingen zijn echt een lachertje wat er na vergoeding netto overblijft.

 • info389

  Als het operationeel draaiboek voor wolven net zo goed werkt als voor de wilde zwijnen in nulstand gebieden, dan mogen we ons oprecht zorgen maken...
  Schade door het overbrengen van dierziekten wordt nog niet eens genoemd maar als dat gebeurt hebben we het gelijk over heel andere bedragen.
  dus ook voor wolven een echt nulstand beleid !!

 • Bennie Stevelink

  Er wordt een hele lijst met activiteiten genoemd die je als boer kunt (en vooral moet!!) doen tegen de wolven, zonder zekerheid dat je schadevrij blijft of schade vergoeding krijgt. Het belangrijkste mis ik echter: zorgen dat je beschikt over een jachtakte en jachtgeweer.

 • polsbroek

  Het beste is een jager bellen ,en verder je mond dicht
  Want die fauna beheer zijn toch niet wijs!!!

 • veldzicht

  Gelukkig mag je op veel wegen weer 130 km/u rijden .
  Veel boeren hebben hier naast het melkvee een koppel schapen die ze van het een naar het andere stuk verweiden,denk je nu echt dat het te doen is telkens die percelen af te zetten met 5 schrikdraden zomer en winter.
  Om nog maar niet te praten over het gras dat tegen die draden aan groeit en je geen stroom hebt.Maarja daar hebben die milieu fanaten (gekken) geen boodschap aan dat is het probleem voor de boer laat die er maar voor opdraaien.

 • heeeee

  je moet eens zien hoe een wolf een beest afmaakt dan gaan ze wel anders praten , ze zijn al half opgevreten terwijl ze nog leven, vreselijke dood.leuk als het je beesten zijn. we hebben hier al honden genoeg.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.