Home

Achtergrond 1 reactie

Vrees voor 70.000 ton Zuid-Amerikaans rundvlees

België, Frankrijk en een aantal andere Europese landen zijn ongerust over het voorstel van de Europese Commissie om jaarlijks 70.000 ton rundvlees uit Zuid-Amerika toe te laten.

Dit zou het gevolg zijn van een handelsakkoord met de landen van dit continent die samenwerken binnen het Mercosur-blok, meldt de Vlaamse nieuwsdienst Vilt. Mercosur is een douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela.

Extra import rundvlees roept weerstand op

De Franse landbouwminister Stéphane Travert trok als eerste aan de bel. Zijn Belgische (federale) collega Denis Ducarne volgde niet veel later.

De EU en de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen praten al sinds 2010 over een handelsakkoord. Al was er tussen 2012 en 2016 een lange pauze. De meest recente onderhandelingsronde van vorige week leidde tot het voorstel van de Europese Commissie. Die roept in Frankrijk en België vooral weerstand op omdat de rendabiliteit van de vleesveehouderij hier toch al onder druk staat. Extra import van rundvlees zou die druk alleen maar verhogen.

Meer exportmogelijkheden biobrandstof en suiker punt van zorg

Rundvlees is niet het enige gevoelige onderwerp op de onderhandelingstafel. De Europese Commissie zou ook bereid zijn om jaarlijks 600.000 ton bio-ethanol uit Mercosur-landen te importeren. Dat zou dan gebeuren tegen lagere importtarieven, variërend van € 11 tot € 98 per ton. Dat is een punt van zorg voor de Europese biobrandstoffen- én suikerindustrie.

In Brazilië kan 90% van de suikerfabrieken van suikerriet ook bio-ethanol maken. De (forse) nationale overheidssteun voor bio-ethanol komt dan ook rechtstreeks de suikerfabrikanten ten goede. Meer exportmogelijkheden voor bio-ethanol én suiker zou Brazilië nog competitiever maken, is de vrees in België en Frankrijk.

Eén reactie

  • koestal

    Voor de Argentijnse boeren is de exportbelasting een groot probleem.

Of registreer je om te kunnen reageren.