Home

Achtergrond

Unilever ziet koers stijgen, K+S flink onderuit

Unilever zat donderdag 12 oktober in de plus op de AEX-beurs van Amsterdam.

Het levensmiddelenbedrijf zag de koers met meer dan 1% stijgen. Toch was dat niet het algemene beeld. De meeste agrarische bedrijven zagen hun beurskoersen rood kleuren.

De Duitse grondstoffenproducent K+S was afgelopen week de grootste daler. Er ging maar liefst 7,1% van het aandeel af. Het bedrijf maakte begin deze maand bekend dat het de aparte kali- en zoutdivisies wil samenvoegen om sterk te kunnen groeien. Dat wierp op de beurs geen vruchten af. Integendeel.

Südzucker ziet koers met 4,4% dalen

Een andere verliezer was de Duitse bietenverwerker Südzucker. Het bedrijf zag het aandeel 4,4% wegzakken. Duurdere grondstoffen en hogere kosten als gevolg van een toenemende bietenuitvoer zullen waarschijnlijk de bedrijfswinst beïnvloeden, is de verwachting van beursanalisten. Ook staan de suikerprijzen sterker onder druk sinds het einde van het suikerquotum op 30 september 2017.

ForFarmers en Bunge

Voerbedrijf ForFarmers en het Amerikaanse agroconcern Bunge verloren elk 2,3% op de beurs. Voor Bunge zette de daling op de beurs daarmee verder door. Die werd ingezet nadat het bedrijf bekendmaakte dat het de deur openhoudt voor een verkoop van het eigen bedrijf.

PepsiCo

De agrarische stijgers noteerden deze week bescheiden plussen op de beurs. De Amerikaanse frisdrank- en chipsproducent PepsiCo zag het aandeel met 2,2% stijgen. Het bedrijf noteerde in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar een 8% hogere nettowinst. De totale omzet steeg met 1% tot € 16,2 miljard. PepsiCo behaalde meer winst door in de eigen kosten te snijden.

Danone, Mondelez en ADM

De Franse zuivelaar Danone steeg ook (verder) op de beurs. Er kwam 1,4% bij het aandeel op. Andere bedrijven die 1 tot 2% beurswinst noteerden, waren de Amerikaanse voedingsmiddelenconcerns Mondelez International en ADM. Dat laatste bedrijf zou ook azen op een Unilever-divisie met meerdere margarinemerken.

Meer informatie over de aandelenkoersen vindt u in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.