Home

Achtergrond

Slechte vraag trekt prijs lammeren omlaag

Hoewel beduidend minder lammeren en schapen op de markt werden gebracht, zakte de prijs voor de dieren op de veemarkt in Leeuwarden toch. Een slechte vraag zorgde voor een stroeve handel met dalende noteringen.

Het aanbod lag op de markt van dinsdag 10 oktober op 650 dieren, 116 minder dan vorige week. Toch trok een slechte vraag de prijzen over de gehele linie met € 2,50 per dier naar beneden. Daarmee komt de maximumprijs voor een slachtschaap van 1e kwaliteit uit op € 120 per dier. Dat houdt in dat de maximumprijs exact gelijk is aan het niveau van een jaar geleden.

Minder consumptie

Een duidelijke verklaring voor de slechte vraag hebben handelaren niet. Het lijkt er echter op dat de consumptie van lamsvlees wat minder is dan een aantal weken terug. Het feit dat in de horeca weer wild op de menukaarten verschijnt, speelt hierin een rol. Aan de import van karkassen en levende schapen ligt het volgens handelaren in ieder geval niet. Vanuit Groot-Brittannië komen maar weinig dieren deze kant op.

De markt is nu gebaat bij een herstel van de vraag naar de lammeren. Mocht dat niet gebeuren, dan lijkt een verdere daling van de noteringen niet tegen te houden.

Prognose: prijs onder druk.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.