Home

Achtergrond 3 reacties

‘PvdD speelt politiek spel over toelating glyfosaat’

De Partij voor de Dieren (PvdD) probeert D66 mee te krijgen voor een motie om glyfosaat in elk geval niet langer dan drie jaar toe te laten.

De Partij voor de Dieren (PvdD) is voor de toelating van de onkruidbestrijder glyfosaat. Zo kan de motie worden uitgelegd, die Kamerlid Esther Ouwehand deze week indiende. Ouwehand wil een verbod op glyfosaat, maar ze kan leven met een toelating voor een periode van drie jaar. De PvdD legde woensdag druk op de D66-fractie om in te stemmen met haar motie.

Visie landbouwbeleid

Ouwehand formuleerde haar motie zo, dat de tekst op het oog bijna gelijk opging met een motie die D66 eerder dit jaar indiende.

In juni van dit jaar diende Jessica van Eijs (D66) een motie in waarin de regering werd verzocht in te zetten op een verlenging van de toelating van glyfosaat voor een periode van drie jaar. Ze wilde een nieuwe beslissing over de toelating laten samenhangen met ‘de visie op landbouw in het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid’.

‘Dat de PvdD akkoord gaat met een toelating van glyfosaat voor een periode van drie jaar, is op zich opmerkelijk’.

D66-motie

Ouwehand vraagt de regering nu in haar motie ‘zich te verzetten tegen het voorstel van de Europese Commissie om de toelating van glyfosaat te verlengen met tien jaar’ en ze vraagt in dezelfde motie om ‘in elk geval niet in te stemmen met een verlenging van de toelating van glyfosaat van langer dan drie jaar’.

Dat de PvdD akkoord gaat met een toelating van glyfosaat voor een periode van drie jaar, is op zich opmerkelijk. Toen de D66-motie met die termijn deze zomer in stemming werd gebracht, behoorde de fractie van de PvdD nog tot de tegenstemmers (net als VVD, CDA, PVV, ChristenUnie, SGP en Forum voor Democratie).

D66-woordvoerder Tjeerd de Groot en Ouwehand vlogen elkaar daarover afgelopen woensdag een paar keer in de haren. Eerst tijdens een algemeen overleg en daarna ’s avonds tijdens een plenair debat in de Kamer.

Artikel gaat verder onder de foto.

Esther Ouwehand van de PvdD, hier op archiefbeeld, wil D66 meekrijgen met een motie rond glyfosaat. Foto: Fred Libochant
Esther Ouwehand van de PvdD, hier op archiefbeeld, wil D66 meekrijgen met een motie rond glyfosaat. Foto: Fred Libochant

Voor het karretje spannen

Ouwehand wil glyfosaat niet tien jaar toestaan en op nieuwe wetenschappelijke inzichten wachten om tot een verbod op glyfosaat te komen. De Groot maakte duidelijk dat hij zich niet voor het karretje van de PvdD wil laten spannen. Aan de andere kant wil hij zich ook niet profileren als een aanhanger van een ongeclausuleerde toelating van glyfosaat.

Wetenschappelijke inzichten

De Groot gaat ervan uit dat in de komende tien jaar nieuwe wetenschappelijke inzichten op tafel komen, die aanleiding zijn het gebruik van glyfosaat verder te beperken. Volgens De Groot is nu al duidelijk dat glyfosaat veel meer sporen in bodem, grond- en drinkwater achterlaat dan tot nu toe is vastgesteld.

Uiteindelijk kan de Tweede Kamer alleen maar invloed uitoefenen op de positie die Nederland in Brussel inneemt. In Brussel praten 28 lidstaten mee, die tot een gekwalificeerde meerderheid (ten minste 16 lidstaten die gezamenlijk ten minste 65% van de bevolking vertegenwoordigen) moeten komen.

Komende dinsdag zal de Tweede Kamer stemmen over de moties rond het Nederlandse standpunt in Brussel over de hernieuwde toelating van onkruidverdelger glyfosaat.

Laatste reacties

 • veelust

  Natuurlijk zijn er sporen te vinden van glyfosaat.Als je het gebruikt zal je het ook ergens terug vinden.Het gaat erom of het schadelijk is en hoe schadelijk.
  Tevens moet je ook bekijken wat de alternatieven zijn. Zijn deze meer schadelijk voor het milieu dan gewoon toelaten.

 • Zuperboer

  De Pvdd is een sluipmoordenaar. Stukje bij beetje de landbouw de beschikbare middelen ontnemen. Het gaat al lang niet meer om het wetenschappelijke bewijs en dat is vreemd, daar zou de rest van de politiek om moeten vragen. Onverantwoord om voortdurend in dit soort dossiers de emotie te laten regeren en niet de rede.

 • alco1

  Het economisch beleid bemoeid de PvdD zich niet mee.
  Zo'n partij moet gewoon geweerd worden in de kamer.
  Ze dragen geen enkele verantwoordelijkheid.
  Gemakkelijk praten als kip zonder kop.

Of registreer je om te kunnen reageren.