Home

Achtergrond 2 reacties

Onderzoek mestfraudezaak duurt nog zeker een jaar

De rechtszaak tegen de van mestfraude verdachte Anthony van den Broek en zeven anderen gaat nog jaren duren.

De advocaten willen dat er nog veel onderzoek plaatsvindt en verhoren worden afgenomen voordat de zaak inhoudelijk behandeld kan worden.

De van mestfraude, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie verdachte mest- en varkenshandelaar uit Lierop was evenals zijn medeverdachten niet aanwezig op de zitting dinsdag 10 oktober voor de rechtbank in Den Bosch. Wel gaven maar liefst zeven advocaten acte de présence om de belangen van hun cliënten te verdedigen.

Van den Broek huurt topadvocaat Kuipers in

Ook Anthony van den Broek had deze keer weer een advocaat om zijn belangen te behartigen. En niet zomaar één, topadvocaat Jan-Hein Kuipers – die in het verleden onder anderen Willem Holleeder verdedigde – neemt het op voor de Lieropse mesthandelaar. Het is opmerkelijk dat Van den Broek een dergelijke advocaat in de arm heeft kunnen nemen. In juni, tijdens de vorige zitting, zat hij zonder advocaat omdat hij – naar eigen zeggen – deze niet meer kon betalen omdat hij persoonlijk failliet was. Advocaat Kuipers wilde niet zeggen wie hem betaalt in deze zaak.

Kuipers wil 36 getuigen horen

Tijdens de zitting werd duidelijk dat Jan-Hein Kuipers, advocaat bij Kuijpers & Nilissen in Den Bosch, de zaak zeer serieus oppakt. Pas sinds september is Anthony van den Broek zijn cliënt. Kuipers wil maar liefst 36 getuigen horen in deze zaak, waarvan een groot deel in het buitenland verblijft. Het gaat daarbij onder meer om de verhuurders van mestsilo’s, chauffeurs en monteurs. Zelfs de vrouwen van betrokkenen wil Kuipers horen. De reden is dat de advocaat twijfels heeft over de getuigenverklaringen die toe nu toe zijn gedaan door betrokkenen. “Ik twijfel aan de waarachtigheid van veel verklaringen”, zegt Kuipers. “Het lijkt er op dat alle pijlen op mijn cliënt zijn gericht tijdens het onderzoek. Zoals de uitdrukking is: ‘Alles is voor Bassie’.” In een onbewaakt moment voegde hij daar nog aan toe: “Ze hebben mest op hun hoofd in plaats van boter.” Volgens de raadsman van Van den Broek heeft de Algemene Inspectiedienst in het onderzoek flinke steken laten vallen. De dienst is uitsluitend bezig geweest de schuld in de richting van zijn cliënt te schuiven.

Volgens advocaat Kuipers is de Algemene Inspectiedienst uitsluitend bezig geweest de schuld in de richting van Anthony van den Broek te schuiven

Waar de advocaten van de andere verdachten ieder enkele getuigen willen horen, komt Kuipers dus met een ‘waslijst’ van maar liefst 36 personen aan. Omdat hij deze lijst pas maandag 9 oktober had aangeleverd, kwam hem dat op de nodige kritiek van de officier van justitie te staan. Zij had veel te weinig tijd om de lijst door te nemen. Toch konden zo’n 20 voorgestelde personen wat haar betreft gehoord worden. De overige gevraagde getuigen kunnen volgens de officier van justitie in deze zaak niets wezenlijks toevoegen. Over deze laatste groep mogelijke getuigen die Kuipers wil horen, neemt de rechtbank een beslissing.

Inhoudelijke behandeling mestfraudezaak pas eind 2018

Het zal veel tijd kosten om de getuigen te horen. Een deel van hen zit in het buitenland en moet eerst opgespoord worden. De verwachting is dat de inhoudelijke behandeling van de mestfraudezaak op z’n vroegst eind 2018 kan starten. Jeroen Nijboer, advocaat bij Nijboer Syrier Denissen in Utrecht, die een broer van Anthony vertegenwoordigd, is die mening toegedaan. “De inhoudelijke behandeling van de zaak zal zeker nog een jaar op zich laten wachten.” Jan-Hein Kuipers ziet een nog ruimere marge voor zich. Hij verwacht dat het vooronderzoek naar de zaak zeker een jaar en misschien wel twee jaar in beslag zal nemen.

Laatste reacties

  • er blijft een luchtje aan zitten

  • koestal

    een advocaat duikt in de mest,kun je later wel ruiken

Of registreer je om te kunnen reageren.