Home

Achtergrond

Olieprijzen en olieproductie lopen op

Ook deze week zijn de olieprijzen gestegen. Dat gebeurde ondanks wat tegenstrijdige signalen.

Een vat ruwe Brent-olie liep op richting de $ 57 en voor een vat WTI-olie moest ruim $ 51 worden neergeteld. De belangrijkste reden voor de oplopende olieprijs was een aankondiging van de olieminister van Saoedi-Arabië. Het grootste olieproducerende land van de wereld gaat in november de olieproductie met 7% verlagen.

Deze productieverlaging is een onderdeel van de inspanningen van de Opec, samen met olieproducenten als Rusland, om de olieprijs te stabiliseren. Een van de belangrijkste instrumenten daarbij is het wegwerken van de grote wereldwijde voorraden door de productie te drukken. Toch reageert de markt niet heftig op deze aankondiging. De ervaring leert dat afspraken over productiebeperking niet altijd worden nagekomen. Het akkoord om tot maart 2018 1,8 miljoen vaten per dag minder te produceren is al verschillende keren ondermijnd. De Amerikaanse olieproductie is sterk opgevoerd en ook was de productie in Libië en Nigeria onverwacht hoger. Deze twee Opec-lidstaten zijn vrijgesteld van de overeenkomst minder op te pompen.

IEA-rapport zet rem op prijsstijging

Het maandrapport van de Amerikaanse Energy Information Administration (IEA) zette een rem op de prijsstijging. Over de volle breedte laat het IEA-rapport een stijging van de olieproductie zien. De Opec-landen blijken in september 90.000 vaten per dag meer geproduceerd te hebben dan was verwacht. Bij de niet-Opec-landen steeg de productie met 30.000 vaten. Voor 2018 verwacht de IEA geen verdere afname van de olievoorraden, een gegeven dat verdere prijsstijgingen kan tegenwerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.