Home

Achtergrond

Olieprijs na korte opleving aan het dalen

Na een aantal weken van constante prijsstijging is de afgelopen week de olieprijs sterk teruggezakt.

Een vat ruwe Brent-olie kost nu weer zo’n $ 55,60, terwijl een week geleden op het hoogste niveau bijna de $ 60 aantikte. Het bericht dat de Amerikaanse olievoorraden sterker dan verwacht zijn afgenomen, heeft geen prijsopdrijvend effect gehad. Analisten gingen er in eerste instantie van uit dat met de prijsstijging een lange periode van lage olieprijzen afgesloten zou zijn. Maar er zijn nu toch voldoende signalen voor de oliemarkt om weer terug te vallen op het ‘oude’ niveau van voor de kortdurende opleving.

De spanning rond de mogelijke afsluiting van een belangrijke oliepijpleiding door Turkije loopt af. Daarnaast is Libië weer begonnen met het inwerkingstellen van het grootste olieveld van het land. Dat was een week geleden stilgelegd na een aanval van gewapende mannen.

Minder angst voor olieschaarste

De angst voor een zekere olieschaarste is deze week duidelijk minder geworden. Een factor die daar ook invloed op heeft is het feit dat handelaren verwachten dat olielanden die meedoen aan de productiebeperking onder leiding van het oliekartel Opec weleens zich minder zullen aantrekken van de gemaakte afspraken. Hierdoor zou er weleens meer olie op de markt kunnen komen, wat een prijsdrukkend effect zal hebben.

Donderdag maakte de Russische president Poetin overigens bekend dat hij niet uitsluit dat er een verlenging tot eind 2018 kan komen van het akkoord om de productie te beperken. Dat liet hij op een energieconferentie in Moskou weten. Poetin spreekt onder andere hierover met de Saudische koning Salman, die in Moskou is.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.