Home

Achtergrond

Matige kwaliteit schapen drukt de prijs

De handel in schapen op de veemarkt in Leeuwarden verliep rustig deze week. Op de markt van dinsdagochtend 3 oktober verliep de handel tegen voornamelijk gelijke prijzen.

Alleen de prijzen voor slachtschapen ging wat terug.

Voor een slachtschaap van 1e kwaliteit ging de prijs met € 2,50 per dier terug. Voor deze dieren werd dinsdag € 85,00 tot € 122,50 per dier betaald. Dat is € 7,50 minder dan exact een jaar geleden, maar toen zakte de prijs een week later met € 10. Wellicht dat de prijs volgende week ook nog wat moet inleveren, maar zo’n daling als een jaar terug ligt niet in het verschiet.

Dat de prijzen wat terug moeten bij de slachtschapen heeft vooral te maken met de matige kwaliteit van de dieren. Door het slechte weer eten de dieren vooral veel nat gras. Dat zorgt ervoor dat de schapen minder snel groeien. Op de markt van dinsdag werden in totaal 766 schapen aangevoerd, 78 minder dan vorige week.

Weinig import

De vraag naar schapen is sowieso wat rustiger deze periode. Dat is een ontwikkeling die zich altijd laat zien in de weken na het offerfeest. Import van schapen is er dan ook nauwelijks, omdat er genoeg dieren beschikbaar zijn. Ook de import van karkassen is, vanwege de rustige handel in vlees, een stuk minder.

Prognose: rustige markt.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.