Home

Achtergrond

Invloed van Russische boycot nog steeds merkbaar

Hoewel de totale export van Nederland naar Rusland is toegenomen, is de invloed van de handelsboycot nog steeds te merken. De export van broeikassen en landbouwmachines is echter wel gestegen.

De invloed van de Russische boycot is nog steeds merkbaar in Nederland. Hoewel de totale export vanuit Nederland naar Rusland in de eerste zeven maanden van 2017 is toegenomen, is de exportwaarde nog altijd lager dan in 2013. Dit meldt het CBS.

De export steeg in de maanden januari tot en met juli 2017 met 35%, in vergelijking tot dezelfde periode in het jaar daarvoor. In 2014 sloot Rusland de grenzen voor vlees, groente, fruit, vis en zuivel uit onder andere de EU. Deze boycot is nog steeds van kracht en raakt de landbouw en voedingsmiddelenindustrie nog steeds.

Valutaschommelingen en economische krimp

Naast de handelsboycot werd de export naar Rusland de afgelopen jaren sterk beïnvloed door valutaschommelingen en economische krimp in de jaren 2013 tot 2016. In 2017 is de economie weer aangetrokken.

In de maanden januari tot en met juli in 2013, voordat de boycotmaatregelen in werking traden, was de exportwaarde van Nederlandse landbouwproducten en voedingsmiddelen naar Rusland € 477 miljoen. In dezelfde maanden van 2017 was dit meer dan gehalveerd tot € 213 miljoen.

Rusland nog niet zelfvoorzienend

Zuivelproducten uit Nederland worden vrijwel niet meer naar Rusland geëxporteerd. Dit betekent niet dat Rusland al zelfvoorzienend is in deze producten. Het land lijkt nog niet te slagen in het doel zelfvoorzienend te willen zijn. Het grootste deel van de zuivelproducten wordt nog steeds in toenemende mate geïmporteerd door Rusland.

Op een Russische melkveewebsite wordt genoemd dat het nog goedkoper zou zijn om zuivelproducten te importeren dan zelf te verwerken. Wit-Rusland behoort tot een van de grootste exporterende landen in zuivel, volgens cijfers van GTA. Ook staat dit land in de top vijf van importlanden in de totale import in Rusland.

Export broeikassen en landbouwmachines toegenomen

Ook de import van groenten en fruit, vlees en -producten en veevoer van Nederland naar Rusland zijn sterk afgenomen, in vergelijking met de periode voor de boycot. Vlees en -producten worden, net als zuivel, nagenoeg niet meer naar Rusland geëxporteerd vanuit Nederland. De export van broeikassen en landbouwmachines, exclusief tractors, is echter toegenomen ten opzichte van 2013. Onder landbouwmachines vallen in dit geval bijvoorbeeld melkrobots of eiersorteermachines.

Dit kan een gevolg zijn van de boycot in combinatie met de wens van Rusland om zelfvoorzienend te zijn. Zo blijkt dat Rusland toch niet geheel zonder de Nederlandse agrarische sector kan.

Of registreer je om te kunnen reageren.