Home

Achtergrond

Grote potentiële capaciteit drukt olieprijs

De prijs voor een vat ruwe olie bleef ook afgelopen week licht schommelen. Een vat Brent-olie liep met ongeveer een dollar op van $ 57,35 naar bijna $ 58,50.

Een vat West Texas Intermediate (WTI) maakte een tegenovergestelde beweging en daalde in diezelfde tijd van $ 52,50 naar onder de $ 52,20.

Deze schommelingen worden ingegeven door aan aantal factoren. Allereerst zorgen de spanningen in de Koerdische regio voor onzekerheid over de olieproductie aldaar. Sinds Iraakse troepen de olie-installaties in de buurt van Kirkuk hebben bezet, bestaat er onduidelijkheid over de productie van dit olieveld. Irak heeft wel aangekondigd de olie-export uit het zuiden van Irak te verhogen met 200.000 vaten per dag, ter compensatie.

Saoedi-Arabië: evenwicht tussen aanbod en vraag

Daarnaast blijft ook deze week Saoedi-Arabië weer benadrukken ernaar te streven een evenwicht te creëren tussen aanbod en vraag. Het land wil al het nodige doen om de voorraden ruwe olie weer terug te brengen naar het niveau van het vijfjarige gemiddelde van het land, aldus Reuters. Of dit betekent dat Saoedi-Arabië de oliekraan verder zal dichtdraaien, blijft onduidelijk.

De gestegen olievoorraden in de VS zorgden deze week voor een prijsdrukkend effect. Volgens de Amerikaanse Energy Information Administration steeg de voorraad met zo’n 0,9 miljoen tot 457,3 miljoen vaten.

Analisten verwachten op basis van de beschikbare productiecapaciteit in de VS en de OPEC-landen, dat het moeilijk zal worden om de olieprijs boven de $ 60 te krijgen en houden. Het feit dat Irak meteen de gedeeltelijke uitval van Kirkuk weet te compenseren, is in de ogen van analisten een bewijs van de grote productiecapaciteit op de oliemarkt.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.