Home

Achtergrond 5 reacties

Op langere termijn kansen voor schapenhandel

De handel in lammeren is nog steeds erg rustig.

De vraag naar lammeren is klein, vooral vanuit het buitenland. Het aanbod aan lammeren is echter ook niet heel groot, er staat overal voldoende gras waardoor de noodzaak om nu lammeren te verkopen ontbreekt. Er is nog wel steeds aanbod aan geslachte lammeren vanuit Engeland, maar ook dat aanbod neemt langzaamaan af. Dat zorgt ervoor dat aanbod en vraag redelijk goed in evenwicht zijn. De prijzen noteren dan ook stabiel.

Grotere vraag verwacht

Voor de langere termijn, vanaf half februari, wordt een grotere vraag naar lammeren verwacht vanuit Duitsland en Frankrijk. Vanaf die periode zal ook het aanbod aan Engelse lamskarkassen afnemen en is er ruimte voor Nederlandse schapenhouders om hun lammeren af te zetten.

Voor de komende maand moeten schapenhouders en handelaren nog even genoegen nemen met de huidige prijzen, daarna kan de handel aantrekken en de prijzen naar verwachting omhoog. Zolang het weer goed blijft, kunnen de lammeren in de wei blijven en schapenhouders profiteren van een verbetering van de handel op de langere termijn.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vindt u in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Laatste reacties

 • farmerbn

  Bij een prijs van 100 euro voor een zware ooi verdient een handelaar evenveel in een uur als een boer in een jaar. Dat mag eigenlijk niet de werkelijkheid zijn.

 • stuij45

  Begrijp ik niet? Farmerbn

 • hitscha

  een schapenhouder moet zijn dieren slachtrijp afleveren, dan verdient de schapenhouder.

 • farmerbn

  Nee, een handelaar pakt zo'n 15 euro per schaap marge. Een boer zal 15 euro winst hebben per schaap maar moet daar een jaar voor werken, investeren, voeren enz. Dat is niet in vergelijking met het uurtje waar de handelaar mee bezeig is.

 • Schaapje

  De handel en slachthuizen vallen elkaar nooit af. Ze zorgen heel goed voor zichzelf. Als wij iets meer vragen voor de schapen en lammeren dan importeren ze direct de karkassen. Wij in Nederland kunnen ook nooit produceren zoals in het buitenland. Verwacht ook op de langere termijn nog geen goede prijzen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.