Home

Achtergrond 1 reactie

Moeizame handel complete landbouwbedrijven

Overzicht welke landbouwbedrijven wel en niet in 2016 zijn verkocht.

In 2015 stonden elf bedrijven met een te koop-bordje in Boerderij: vijf melkveebedrijven, drie varkensbedrijven, twee akkerbouwbedrijven en één vleeskalverbedrijf. Dat was er eentje minder dan een jaar eerder. De bedrijven stonden in acht provincies: Groningen (2), Drenthe (2), Noord-Brabant (2), Overijssel, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland en Limburg.

Lees onderaan dit artikel welke bedrijven wel, niet of deels zijn verkocht.

Handel blijft moeizaam

Vorig jaar was er in de agrarische vastgoedmarkt een licht herstel na het beroerde jaar 2014. Toen werden in dit overzicht slechts drie van de twaalf bedrijven verkocht. In 2015 en 2016 waren het vijf van de elf bedrijven. Maar makelaars geven aan dat de markt moeizaam blijft. De lage melkprijs – al stijgt die nu weer – en de onzekerheid over de fosfaatrechten missen hun effect niet op de verkoop van melkveebedrijven.

Maatwerk

Binnen de transacties die gedaan worden, speelt maatwerk een steeds belangrijkere rol. In dit overzicht werden veldkavels bijvoorbeeld niet altijd in de koop betrokken. Dan ging het puur om de aantrekkelijke huiskavel. De intensieve sectoren laten intussen een wisselend beeld zien.

Varkensbedrijven moeilijk verkocht

Vleeskalverbedrijven worden door de goede prijzen beter verkocht, maar varkensbedrijven gaan nog steeds moeilijk van de hand. De iets betere prijzen ten spijt. Bedrijven die te kleinschalig zijn of nauwelijks rendabel te maken zijn, blijven over. Het aanbod van varkensbedrijven neemt zodoende toe. En dat betekent dat er steeds creatiever naar alternatieve oplossingen gezocht moet worden. De verkoop van akkerbouwbedrijven verloopt intussen redelijk vlot. Mits grondhoeveelheid en locatie passend zijn.

Klik op de rode pijl voor meer foto's.


 • Bedrijf: varkensbedrijf met 700 zeugen en 700 vleesvarkens op 3,3 hectare land. Plaats: Hulten (N-Br.). 
Vraagprijs: €1,5 miljoen (maart 2015). Te koop sinds: januari 2015. Verkocht: nee. Toelichting: Dit bedrijf staat nog te koop tegen dezelfde vraagprijs. Dat het bedrijf niet verkocht is, wijt de makelaar aan de moeizame sector en het te grote aantal stoppers. Want het aantal plaatsen en de rek in de groei zijn hier pluspunten. Er wordt nu onderzoek gedaan om het bestemmingsplan van het bouwblok te wijzigen. Makelaar: Van den Berk & Kerkhof Makelaars, Aarle-Rixtel (N-Br.). Foto: René Stevens

  Bedrijf: varkensbedrijf met 700 zeugen en 700 vleesvarkens op 3,3 hectare land. Plaats: Hulten (N-Br.). 
Vraagprijs: €1,5 miljoen (maart 2015). Te koop sinds: januari 2015. Verkocht: nee. Toelichting: Dit bedrijf staat nog te koop tegen dezelfde vraagprijs. Dat het bedrijf niet verkocht is, wijt de makelaar aan de moeizame sector en het te grote aantal stoppers. Want het aantal plaatsen en de rek in de groei zijn hier pluspunten. Er wordt nu onderzoek gedaan om het bestemmingsplan van het bouwblok te wijzigen. Makelaar: Van den Berk & Kerkhof Makelaars, Aarle-Rixtel (N-Br.). Foto: René Stevens

 • Bedrijf: melkveebedrijf met capaciteit voor 140 melkkoeien en 53 hectare land. Plaats: Overasselt (Gld.). Vraagprijs: € 4,1 miljoen (september 2015). Te koop sinds: april 2014. Verkocht: ja. Toelichting: Maart 2016 is dit bedrijf voor ruim € 3,5 miljoen verkocht. De oorzaak van deze lagere verkoopprijs is dat niet alle veldkavels verkocht zijn. De verkoper is met 9 hectare blijven zitten. In feite lag de verkoopprijs niet ver onder de vraagprijs. De koper is een Brabantse melkveehouder die gedeeltelijk nieuw gaat bouwen en beperkt gaat uitbreiden. Volgens de makelaar waren de courante stallen de grootste pluspunten van het bedrijf. Makelaar: Agrivesta De Lorijn, Andelst (Gld.). Foto: René Stevens

  Bedrijf: melkveebedrijf met capaciteit voor 140 melkkoeien en 53 hectare land. Plaats: Overasselt (Gld.). Vraagprijs: € 4,1 miljoen (september 2015). Te koop sinds: april 2014. Verkocht: ja. Toelichting: Maart 2016 is dit bedrijf voor ruim € 3,5 miljoen verkocht. De oorzaak van deze lagere verkoopprijs is dat niet alle veldkavels verkocht zijn. De verkoper is met 9 hectare blijven zitten. In feite lag de verkoopprijs niet ver onder de vraagprijs. De koper is een Brabantse melkveehouder die gedeeltelijk nieuw gaat bouwen en beperkt gaat uitbreiden. Volgens de makelaar waren de courante stallen de grootste pluspunten van het bedrijf. Makelaar: Agrivesta De Lorijn, Andelst (Gld.). Foto: René Stevens

 • Bedrijf: witvleeskalverbedrijf met een vergunning voor 1.500 dieren op 3 hectare land. Plaats: Odijk (U.). Vraagprijs: € 1,65 miljoen (mei 2015). Te koop sinds: maart 2013. Verkocht: nee. Toelichting: Dit bedrijf staat nog te koop en de vraagprijs is ongewijzigd. De verkoper heeft geen haast. Dat het bedrijf nog niet verkocht is, bevreemdt enigszins. De sectorprijzen zijn goed, het bedrijf is courant, de milieuvergunning is ruim en er ligt al een NB-vergunning voor een nieuwe stal. De locatie is het grootste struikelblok, stelt de makelaar. De Veluwe is net te ver weg. Leveranciers en afnemers moeten van verder komen. Makelaar: Wivema Vastgoed bv, Maarsbergen (U.). Foto: Theo Brummelaar

  Bedrijf: witvleeskalverbedrijf met een vergunning voor 1.500 dieren op 3 hectare land. Plaats: Odijk (U.). Vraagprijs: € 1,65 miljoen (mei 2015). Te koop sinds: maart 2013. Verkocht: nee. Toelichting: Dit bedrijf staat nog te koop en de vraagprijs is ongewijzigd. De verkoper heeft geen haast. Dat het bedrijf nog niet verkocht is, bevreemdt enigszins. De sectorprijzen zijn goed, het bedrijf is courant, de milieuvergunning is ruim en er ligt al een NB-vergunning voor een nieuwe stal. De locatie is het grootste struikelblok, stelt de makelaar. De Veluwe is net te ver weg. Leveranciers en afnemers moeten van verder komen. Makelaar: Wivema Vastgoed bv, Maarsbergen (U.). Foto: Theo Brummelaar

 • Bedrijf: ‘kale’ bedrijfslocatie met 198 hectare land, geschikt voor een melkveehouder. Plaats: Emmen (Dr.). Vraagprijs: € 14,4 miljoen (februari 2015). Te koop sinds: januari 2014. Verkocht: nee. Toelichting: Dit is een locatie voor veehouders met een grote portemonnee. Maar daar krijgen ze ook wat voor terug: 198 hectare (bijna alles aaneengesloten) en een vergunning voor het houden van 300 melkkoeien en 210 stuks jongvee. Bovendien zijn er geen natuurgebieden in de buurt. De vraagprijs is wel omhoog gegaan. De grondprijzen zijn gestegen en er is 18 hectare land bijgekomen. Maar de makelaar wil niet precies zeggen hoeveel. Makelaar: Agriplaza Drenthe, Tynaarlo (Dr.). Foto: Theo Brummelaar

  Bedrijf: ‘kale’ bedrijfslocatie met 198 hectare land, geschikt voor een melkveehouder. Plaats: Emmen (Dr.). Vraagprijs: € 14,4 miljoen (februari 2015). Te koop sinds: januari 2014. Verkocht: nee. Toelichting: Dit is een locatie voor veehouders met een grote portemonnee. Maar daar krijgen ze ook wat voor terug: 198 hectare (bijna alles aaneengesloten) en een vergunning voor het houden van 300 melkkoeien en 210 stuks jongvee. Bovendien zijn er geen natuurgebieden in de buurt. De vraagprijs is wel omhoog gegaan. De grondprijzen zijn gestegen en er is 18 hectare land bijgekomen. Maar de makelaar wil niet precies zeggen hoeveel. Makelaar: Agriplaza Drenthe, Tynaarlo (Dr.). Foto: Theo Brummelaar

 • Bedrijf: zeugenbedrijf met onder meer 1.300 zeugen- en 3.840 biggenplaatsen op 4,4 hectare land. Plaats: Markelo (Ov.). Vraagprijs: €1,1 miljoen (november 2015). Te koop sinds: juni 2015. Verkocht: ja. Toelichting: In september is dit bedrijf uiteindelijk nog relatief vlot - voor €1 miljoen - verkocht. Het pas vijf jaar oude bedrijf stond ook scherp geprijsd in de markt. De koper is geen varkenshouder, maar een vleeskaverhouder. Een vastgoedsector waarbinnen beter wordt verkocht door de hogere opbrengstprijzen. De koper moet de stallen volledig nieuw inrichten, maar verder zijn geen investeringen nodig in dit jonge bedrijf. Makelaar: Kuiphuis vastgoed & advies, Borne (Ov.). Foto: Kuiphuis vastgoed & advies

  Bedrijf: zeugenbedrijf met onder meer 1.300 zeugen- en 3.840 biggenplaatsen op 4,4 hectare land. Plaats: Markelo (Ov.). Vraagprijs: €1,1 miljoen (november 2015). Te koop sinds: juni 2015. Verkocht: ja. Toelichting: In september is dit bedrijf uiteindelijk nog relatief vlot - voor €1 miljoen - verkocht. Het pas vijf jaar oude bedrijf stond ook scherp geprijsd in de markt. De koper is geen varkenshouder, maar een vleeskaverhouder. Een vastgoedsector waarbinnen beter wordt verkocht door de hogere opbrengstprijzen. De koper moet de stallen volledig nieuw inrichten, maar verder zijn geen investeringen nodig in dit jonge bedrijf. Makelaar: Kuiphuis vastgoed & advies, Borne (Ov.). Foto: Kuiphuis vastgoed & advies

 • Bedrijf: melkveebedrijf met twee locaties en 62 hectare land. Plaats: Appingedam (Gr.). Vraagprijs: € 4,2 miljoen (oktober 2015). Te koop sinds: september 2015. Verkocht: deels. Toelichting: Van dit bedrijf is alleen de hoofdlocatie voor ongeveer € 2,9 miljoen verkocht. Die locatie heeft slechts vier maanden te koop gestaan. Een sterke troefkaart was dat alle grond – 40 hectare -huiskavel is. De koper is een melkveehouder uit de buurt die het als een mooie kans zag om uit te breiden. De tweede locatie met 22 hectare land is intussen uit de markt gehaald. De verkopers gaan hier op kleinere schaal verder. Makelaar: Havinga Agrarische Makelaardij, Briltil (Gr.). Foto: Theo Brummelaar

  Bedrijf: melkveebedrijf met twee locaties en 62 hectare land. Plaats: Appingedam (Gr.). Vraagprijs: € 4,2 miljoen (oktober 2015). Te koop sinds: september 2015. Verkocht: deels. Toelichting: Van dit bedrijf is alleen de hoofdlocatie voor ongeveer € 2,9 miljoen verkocht. Die locatie heeft slechts vier maanden te koop gestaan. Een sterke troefkaart was dat alle grond – 40 hectare -huiskavel is. De koper is een melkveehouder uit de buurt die het als een mooie kans zag om uit te breiden. De tweede locatie met 22 hectare land is intussen uit de markt gehaald. De verkopers gaan hier op kleinere schaal verder. Makelaar: Havinga Agrarische Makelaardij, Briltil (Gr.). Foto: Theo Brummelaar

 • Bedrijf: melkveebedrijf met capaciteit voor 80 melkkoeien en 29 hectare land. Plaats: Sint-Michielsgestel (N-Br.). Vraagprijs: € 2,85 miljoen (juni 2015). Te koop sinds: begin 2015. Verkocht: ja. Toelichting: Dit courante maar kleine veebedrijf is verkocht, maar de verkoopprijs is onduidelijk omdat kadastrale gegevens ontbreken. Omdat de verkoper geen informatie geeft, is het niet zeker of het een veebedrijf is gebleven. De gebouwen waren courant, maar daar stonden een klein huiskavel (11 hectare) en weinig overige grond tegenover. Onder voorwaarden was het een optie om de bestemming om te zetten naar paardenhouderij of recreatie. Makelaar: Peelgraaf Partners, Zeeland (N-Br.). Foto: René Stevens

  Bedrijf: melkveebedrijf met capaciteit voor 80 melkkoeien en 29 hectare land. Plaats: Sint-Michielsgestel (N-Br.). Vraagprijs: € 2,85 miljoen (juni 2015). Te koop sinds: begin 2015. Verkocht: ja. Toelichting: Dit courante maar kleine veebedrijf is verkocht, maar de verkoopprijs is onduidelijk omdat kadastrale gegevens ontbreken. Omdat de verkoper geen informatie geeft, is het niet zeker of het een veebedrijf is gebleven. De gebouwen waren courant, maar daar stonden een klein huiskavel (11 hectare) en weinig overige grond tegenover. Onder voorwaarden was het een optie om de bestemming om te zetten naar paardenhouderij of recreatie. Makelaar: Peelgraaf Partners, Zeeland (N-Br.). Foto: René Stevens

 • Bedrijf: mini-akkerbouwbedrijf met maximaal 12 hectare land en paardenstalling. Plaats: Bourtange (Gr.). Vraagprijs: € 595.000 voor huisperceel (5 hectare), € 925.000 (inclusief 7 hectare), juli 2015. Te koop sinds: november 2014. Verkocht: nee. Toelichting: Dit bedrijf – dat niet in het aardbevingsgebied ligt – is nog niet verkocht. De aangeboden hectares zijn wel € 5.000 in prijs omlaag gegaan. Het bedrijf is nog niet verkocht omdat het tussen servet en tafellaken inzit. Het is te klein voor een akkerbouwer en te groot voor een hobbyist. Het bestemmingsplan kan gewijzigd worden. Een agrarische bestemming en kleine recreatie is mogelijk. Makelaar: AgriPlaza Drenthe, Tynaarlo (Dr.). Foto: Martijn ter Horst

  Bedrijf: mini-akkerbouwbedrijf met maximaal 12 hectare land en paardenstalling. Plaats: Bourtange (Gr.). Vraagprijs: € 595.000 voor huisperceel (5 hectare), € 925.000 (inclusief 7 hectare), juli 2015. Te koop sinds: november 2014. Verkocht: nee. Toelichting: Dit bedrijf – dat niet in het aardbevingsgebied ligt – is nog niet verkocht. De aangeboden hectares zijn wel € 5.000 in prijs omlaag gegaan. Het bedrijf is nog niet verkocht omdat het tussen servet en tafellaken inzit. Het is te klein voor een akkerbouwer en te groot voor een hobbyist. Het bestemmingsplan kan gewijzigd worden. Een agrarische bestemming en kleine recreatie is mogelijk. Makelaar: AgriPlaza Drenthe, Tynaarlo (Dr.). Foto: Martijn ter Horst

 • Bedrijf: zeugenbedrijf met 520 zeugen op 1 hectare land. Plaats: Meijel (L.). Vraagprijs: € 400.000 (juni 2015). Te koop sinds: november 2013. Verkocht: nee. Toelichting: De bedrijfsgrootte en de moeilijke varkenssector staan de verkoop van dit bedrijf in de weg. Een wijziging van het bestemmingsplan is echter aan de orde en wordt momenteel onderzocht. Het bedrijf kan bijvoorbeeld een paardenhouderij of manege worden. Het bedrijf wordt nu sowieso anders aangeboden. Namelijk met bedrijfswoning en met 2 hectare grond extra. De vraagprijs komt zodoende uit op € 875.000. Makelaar: Adriaan van den Heuvel makelaars en adviseurs, Helmond (N-Br.). Foto: René Stevens

  Bedrijf: zeugenbedrijf met 520 zeugen op 1 hectare land. Plaats: Meijel (L.). Vraagprijs: € 400.000 (juni 2015). Te koop sinds: november 2013. Verkocht: nee. Toelichting: De bedrijfsgrootte en de moeilijke varkenssector staan de verkoop van dit bedrijf in de weg. Een wijziging van het bestemmingsplan is echter aan de orde en wordt momenteel onderzocht. Het bedrijf kan bijvoorbeeld een paardenhouderij of manege worden. Het bedrijf wordt nu sowieso anders aangeboden. Namelijk met bedrijfswoning en met 2 hectare grond extra. De vraagprijs komt zodoende uit op € 875.000. Makelaar: Adriaan van den Heuvel makelaars en adviseurs, Helmond (N-Br.). Foto: René Stevens

 • Bedrijf: melkveebedrijf met capaciteit voor 127 melkkoeien en 45 hectare land. Plaats: Bunne (Dr.). Vraagprijs: € 2,5 miljoen (april 2015). Te koop sinds: februari 2015. Verkocht: ja. Toelichting: Dit bedrijf is afgelopen zomer – iets onder de vraagprijs – in zijn geheel verkocht. De koper is een melkveehouder die op deze locatie meer perspectief ziet. Het bedrijf is uiteindelijk redelijk vlot verkocht vanwege de gunstige bedrijfslocatie, de grote huiskavel van 45 hectare en de relatief nieuwe 2x9-visgraatflexmelkstal. Daar woog de al aanwezige en enigszins karige milieuvergunning voor 100 melkkoeien niet tegenop. Makelaar: Schelhaas Makelaardij, Hoogeveen (Dr.). Foto: Jan Willem van Vliet

  Bedrijf: melkveebedrijf met capaciteit voor 127 melkkoeien en 45 hectare land. Plaats: Bunne (Dr.). Vraagprijs: € 2,5 miljoen (april 2015). Te koop sinds: februari 2015. Verkocht: ja. Toelichting: Dit bedrijf is afgelopen zomer – iets onder de vraagprijs – in zijn geheel verkocht. De koper is een melkveehouder die op deze locatie meer perspectief ziet. Het bedrijf is uiteindelijk redelijk vlot verkocht vanwege de gunstige bedrijfslocatie, de grote huiskavel van 45 hectare en de relatief nieuwe 2x9-visgraatflexmelkstal. Daar woog de al aanwezige en enigszins karige milieuvergunning voor 100 melkkoeien niet tegenop. Makelaar: Schelhaas Makelaardij, Hoogeveen (Dr.). Foto: Jan Willem van Vliet

 • Bedrijf: akkerbouwbedrijf met 77 hectare en geiten-/paardenbedrijf met 28 hectare. Plaats: Waddinxveen (Z.-H.). Vraagprijs: €9,56 miljoen (akkerbouwbedrijf) en €3,7 miljoen. Te koop sinds: mei 2015. Verkocht: nee. Toelichting: Beide bedrijven zijn nog niet verkocht. Van het akkerbouwbedrijf is wel 30 hectare land verkocht en over nog eens 28 hectare worden gesprekken gevoerd. Inmiddels worden de hectares €8.500 per hectare goedkoper aangeboden. Het grootste struikelblok is echter het bouwblok met de bedrijfsgebouwen. Die vraagprijs is €1,8 miljoen en dat is veel kopers te gortig. Het is ook geen echte akkerbouwregio. De grote akkerbouwers zitten net te ver weg. De verkoop van het geiten- en paardenbedrijf ligt instussen stil. Het is eerst wachten op een antwoord van de provincie over een aan te leggen weg die over het land van het bedrijf moet gaan lopen. Makelaar: De Koning & Witzier Makelaars, Waarder (Z.-H.). Foto: De Koning & Witzier Makelaars

  Bedrijf: akkerbouwbedrijf met 77 hectare en geiten-/paardenbedrijf met 28 hectare. Plaats: Waddinxveen (Z.-H.). Vraagprijs: €9,56 miljoen (akkerbouwbedrijf) en €3,7 miljoen. Te koop sinds: mei 2015. Verkocht: nee. Toelichting: Beide bedrijven zijn nog niet verkocht. Van het akkerbouwbedrijf is wel 30 hectare land verkocht en over nog eens 28 hectare worden gesprekken gevoerd. Inmiddels worden de hectares €8.500 per hectare goedkoper aangeboden. Het grootste struikelblok is echter het bouwblok met de bedrijfsgebouwen. Die vraagprijs is €1,8 miljoen en dat is veel kopers te gortig. Het is ook geen echte akkerbouwregio. De grote akkerbouwers zitten net te ver weg. De verkoop van het geiten- en paardenbedrijf ligt instussen stil. Het is eerst wachten op een antwoord van de provincie over een aan te leggen weg die over het land van het bedrijf moet gaan lopen. Makelaar: De Koning & Witzier Makelaars, Waarder (Z.-H.). Foto: De Koning & Witzier Makelaars

Eén reactie

 • koestal

  Los land is makkelijker te verkopen dan complete melkeebedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.