Home

Achtergrond

Kou en onzekerheid houden energieprijzen in de greep

De olieprijs is deze week weer iets gezakt met krap $2 per vat (159) liter naar $55 per vat Brentolie.

Die daling heeft te maken met het ongeloof van de handel in de gemaakte afspraken binnen Opec over productiebeperking. De handel verwacht niet dat die afspraken navolging krijgen.

Ook donderdag stond de oliekoers op Behr weer in de min. De twijfel bij de handel of er daadwerkelijk minder olie op de markt zal komen, wordt versterkt door nieuws van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Daaruit bleek dat een aanzienlijke stijging van de Amerikaanse productie van schalie-olie wordt verwacht. Die stijging kan voldoende zijn om de productiebeperking van Rusland en Saoedi-Arabië teniet te doen.

IEA wordt als een van de meest betrouwbare bronnen over de oliemarkt gezien.

Vraag naar kolen en gas neemt toe

Afgelopen week stegen de gas- en elektriciteitsprijzen. De voornaamste reden hiervoor was het koude weer in Europa. Dat meldt Nuon. De vraag naar kolen en gas neemt toe, omdat er meer gestookt wordt.

De hogere grondstofprijzen zorgen voor een stijging van zowel de gas- als elektriciteitsprijs. De dagmarkt van gas staat momenteel zelfs op het hoogste punt in bijna anderhalf jaar. TTF noteert voor februari 19 cent per kuub. Contractprijzen liggen tussen de 17,8 cent en 18,1 cent per kuub. Het lijkt erop dat ook komende week de kou zal aanhouden, en daarmee de prijzen hoog blijven.

APX noteerde donderdag een gemiddelde elektriciteitsprijs van €58,07 per MWh. Contractprijs 2018 is €35,04, 2019 is €32,51 en 2020 is €32,45 per MWh. Dit zijn daluurprijzen.

De diesel kost bij inkoopcollectief Farmers4all 92 cent per liter bij een minimale afname van 4.000 liter.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.