Home

Achtergrond

Koers Monsanto gaat omhoog

De koers van het aandeel Monsanto is voorzichtig opgelopen tot 108 dollar. Dat is het hoogste niveau sinds juni 2016.

Destijds legde Bayer een bod neer op Monsanto en piekte de beurskoers. Monsanto noemde het bod toen veel te laag, waarna beleggers het aandeel lieten dalen, waaruit weinig vertrouwen sprak in verhoging van het bod. Dat gebeurde uiteindelijk meermalen en vervolgens gingen bestuur en aandeelhouders van Monsanto akkoord met een bod van $ 128.

Amerikaanse boeren tegen deal

Dat de koers nog steeds niet in de buurt van het bod komt, betekent dat beleggers blijkbaar nog steeds denken dat er een goede kans is dat de deal afketst op de mededingingsautoriteit. Onder boeren in de Verenigde Staten bestaat veel weerstand tegen de deal; ze vrezen hogere prijzen en minder innovatie. Het aandeel liep de laatste dagen dan ook wat op toen Bayer verklaarde dat Monsanto goede gesprekken heeft gevoerd met de aanstaande president van de Verenigde Staten, Donald Trump.

Regering Trump beslist over fusies

Trump zal uiteindelijk de man of vrouw aanstellen die beslist over het samengaan van Bayer en Monsanto, maar ook over de fusie van diens concurrenten Dow en DuPont. Bayers aandeel kwam na de aankondiging van de deal wel onder druk te staan omdat beleggers zich hardop afvragen of Bayer de totale overnamesom van $ 66 miljard met deels geleend geld wel kan terugverdienen. Inmiddels heeft Bayer op de beurs al flink wat terrein teruggewonnen.

Sterke beursweek voor JBS

Het was eveneens een sterke beursweek voor JBS, dat eerder veel inleverde vanwege een corruptieschandaal waarbij twee topmensen betrokken zouden zijn. Het bedrijf klom op na de aankondiging van een aparte beursgang van de internationale activiteiten en profiteert recent van een daling van de Braziliaanse real, die de export vanuit Brazilië bevordert.

JBS exporteert vooral rundvlees en kippenvlees. Het bedrijf meldde dinsdag 10 januari een flinke toename van de export naar Argentinië, profiteert van aanhoudend lage voerprijzen. Concurrent Marfrig heeft het zo zwaar dat het staatssteun nodig heeft.

Brasil Foods minder positief

Het beurslot van de derde grote Braziliaanse slachterij, Brasil Foods (BRF), was minder positief. Het bedrijf werd gekozen tot bedrijf van het jaar en kondigde deze week de aankoop van de Turkse pluimveeslachter Banvit aan. Wellicht nemen beleggers hun winst. Even eerder liep de beurskoers sterk op toen BRF bekendmaakte met een beursgang van BRF’s activiteiten in de Golfstaten $ 1,5 miljard op te willen halen.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.