Home

Achtergrond 2 reacties

'Houd vast aan biologische waarden'

Met een ferme slag op de gong opent Triodos Bank-directeur Matthijs Bierman de Bio-beurs in Zwolle.

Alle ruim 300 stands zijn bezet en de organisatie verwacht deze editie ruim 9.000 bezoekers. De sector heeft wat betreft aandacht niet te klagen. In zijn openingsspeech wijst Bierman nog maar eens op de belangrijke rol die banken hebben in de ontwikkeling van een sector. “Banken zijn medeverantwoordelijk, zo niet medeplichtig, aan hoe de wereld er over 30 jaar uitziet”, aldus Bierman.

Wat betreft bio gaat het de meeste ondernemers alweer een tijdje voor de wind. De vraag overstijgt in veel gevallen het aanbod en dat is goed nieuws voor de sector. De geitenwollensokkenfase lijkt al tijden achter de rug.

Omzetgroei van bijna 20%

Bavo van den Idsert, directeur van Bionext, toont zich dan ook tevreden. Hij ziet dat supermarkten vanaf najaar 2014 structureel meer zijn gaan doen aan de afzet van biologische producten, en die ontwikkeling laat zijn sporen na. In 2015 was er in de supermarkten sprake van een omzetgroei van bijna 20%, en ook voor afgelopen jaar verwacht de directeur van de ketenorganisatie eenzelfde groeicijfer. De Nederlandse omzet aan biologische voeding groeit richting de €1,5 miljard.

Beperkingen zitten hem volgens Van den Idsert momenteel meer in de aanbodzijde dan aan de vraagkant. Dat dit vreemd kan overkomen als er tegelijk wordt gewerkt met wachtlijsten, zoals in de melkveehouderij, kan hij wel begrijpen. Maar hij geeft aan dat er nog steeds biologische melk wordt geïmporteerd uit het buitenland. Hij beschouwt dit dan ook vooral als een ketenprobleem.

Verdiepende ontwikkeling zichtbaar in sector

Niet alleen de aanvoer van biologische melk zit in de lift, ook het AGF-kanaal laat een flinke groei zien. Eigenlijk ontwikkelt de Nederlandse bio-sector zich over de volle breedte, maar niet onbelangrijk, zo benadrukt Van den Idsert, in de sector is ook een duidelijke verdiepende ontwikkeling zichtbaar. Daarvoor is bijvoorbeeld het bekende Eko-merk afgestoft. Door ook duurzaamheidseisen aan dit keurmerk toe te voegen, proberen Eko-bedrijven zich nog meer te onderscheiden.

Een van de vele bedrijven die zich op de Bio-beurs presenteerde was Abdij Koningshoeven uit Berkel-Enschot. Zij presenteerde ambachtelijke biologische kazen. Speciale kruiden of de verschillende trapistenbieren geven deze kazen hun bijzondere karakter. De monniken die de kaas produceren leerden het vak een paar jaar geleden op kaasboerderij De Ruurhoeve in het nabijgelegen Hoogeloon. De melk die de monniken verwerken wordt geleverd door Eko Holland. - Foto: Ruud Ploeg
Een van de vele bedrijven die zich op de Bio-beurs presenteerde was Abdij Koningshoeven uit Berkel-Enschot. Zij presenteerde ambachtelijke biologische kazen. Speciale kruiden of de verschillende trapistenbieren geven deze kazen hun bijzondere karakter. De monniken die de kaas produceren leerden het vak een paar jaar geleden op kaasboerderij De Ruurhoeve in het nabijgelegen Hoogeloon. De melk die de monniken verwerken wordt geleverd door Eko Holland. - Foto: Ruud Ploeg

Dat dit soort initiatieven nodig zijn blijkt uit de eerste lezing op de Biobeurs met als titel 'Oei, ik groei!'. Ronald van Marle, al 30 jaar actief in de wereld van biologische voeding houdt zijn toehoorders een spiegel voor. In veel biologische sectoren overstijgt de vraag momenteel het aanbod. Alle reden om achterover te leunen dus, maar niet handig, zo verzekert de entrepreneur. Grote voedingsmiddelenbedrijven, ofwel de corporates, nemen aan de lopende band uit de kluiten gewassen biologische bedrijven over.

Kritische kanttekeningen

Van Marle geeft aan niet zozeer tegen groei of corporates te zijn, maar plaatst wel een aantal kritische kanttekeningen. Hij ziet graag meer discussie over ‘waardenloze’ groei, al beseft hij terdege dat het in de huidige neoliberale tijdsgeest niet meevalt je kritisch over het groei-adagium uit te laten.

Ook vindt hij dat de ‘biologische beweging’ de uitgangspunten van corporates beter zouden moeten bestuderen. De biologische markt heeft de vier bekende biologische principes gezondheid, ecologie, zorg en billijkheid gereduceerd. Het ecologische principe is in wetten en regels vastgelegd, maar wat te doen met de overige drie?

'Laat je niet inpakken door grote voedingsconcerns'

Biologisch wordt steeds meer een schoon eindproduct zonder ‘gezeur’. Dit krijg je volgens Van Marle als zich steeds grotere kopende partijen aandienen. Hij waarschuwt de biologische ondernemers zich niet te laten inpakken door de grote voedingsconcerns. Door zich te veel aan de door deze concerns oplegde regels te conformeren, loopt de biologische beweging het risico te verliezen aan authenticiteit. Laat dat nou net een punt zijn waar steeds meer bewuste consumenten veel waarde aan hechten.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Afnemers van biologische producten zien graag dat er geen residuen in de producten zitten. Als je als gangbare boer wilt overschakelen dan moet je -ik geloof- anderhalf jaar in de omschakeling. Betekend dat dat die chemische middelen dan al weer uit de bodem en producten zijn? Ik zie vaak dat mensen beweren dat het erg lang duurt voordat die ongewenste chemische middelen weg zijn. Dan zou de overschakeling ook veel langer moeten duren.

  • alco1

    farmer. Het is maar net wat de mensen willen horen.

Of registreer je om te kunnen reageren.